«Zaratili» Vlajki i HSP BiH, međusobno se optužuju za izdaju

«Hrvatski narod nikada neće prihvatiti antidemokratsku koaliciju SDP-a BiH, s samoproklamiranom neonacističkom strankom HSP-om, koja veliča Hitlerovu i Mussolinijevu marionetu Antu Pavelića, odgovornog za stvaranje jednog od najstravičnijih koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu, Jasenovca», priopćeno je iz ureda potpredsjednika Republike Srpske (RS) Emila Vlajkija, izdanom nakon gostovanja lidera SDP BiH Zlatka Lagumdžije u emisiji «Nedjeljom u 2».

Iz tog ureda poručuju da stranka koja veliča takvu monstruoznost ne može biti hrvatska stranka i ne može imati hrvatski legitimitet, kao i da su Hrvati bili dio široke demokratske koalicije koja je bespoštedno ratovala protiv nacizma i pobijedila ga, a davanje takvoj stranci hrvatski predznak podmetanje je kukavičjeg jajeta hrvatskom narodu.

Za Lagumdžiju Hrvati “bošnjački korov”?!

– Lider SDP BiH nanovo tretira hrvatski narod kao `bošnjački korov`, podcjenjujući ga i obespravljujući. Ponovo se afirmira teza da hrvatski narod u BiH, a posebno u Federaciji, ne treba imati svoj teritoriju na kojoj će biti suveren, već se za njega predviđaju «ustavna rješenja koja će ga učiniti ravnopravnim sa dva ostala konstitutivna naroda na području BiH», navedeno je u priopćenju, a iz ureda potpredsjednika RS zaključuju da Srbi i Bošnjaci imaju pravo na svoj teritorij, jer je Srbima to pravo potvrđeno Daytonom, a Bošnjaci beskrupulozno majoriziraju Hrvate u Federaciji – politički, ekonomski i kulturno, dok s druge strane, obespravljenim Hrvatima jedino ostaje apstraktna i cinično formulirana utjeha da će biti “konstitutivni na čitavom području BiH”.

HSP BiH: Pravaštvo nije Ante Pavelić, Vlajki kalja naš ugled

Na ovo priopćenje reagirala je Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine koja, kako navode, s indignacijom odbacuje zlonamjerne i neistinite optužbe, kako kažu u saopćenju, “neobičnog Hrvata“, dopredsjednika Republike Srpske Emila Vlajkija, “kojima pokušava okaljati čast pravaštva i ugled Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine”.

– Pravaštvo nisu Hitler, ni Mussolini, a svakako nije niti Ante Pavelić. Pravaštvo znači nikada ne izdati svoj narod, nikada ga ne prodati, voljeti ga iznad svega. Onaj tko osjeća toliku ljubav prema svome narodu, ne može mrziti druge. Svoje volimo, druge poštujemo. Gospodin Vlajki zna, možda, ponešto o ljubavi prema narodu, ali, nažalost, on vrlo malo zna o ljubavi prema narodu kojemu, navodno, pripada. Taj se čovjek svom svojom ‘intelektualnom veličinom’ uzdiže u obranu svega srpskoga, pa čak i kada je to srpstvo na štetu hrvatskog naroda. Kao što je nekada podržavao genocidnu Miloševićevu politiku, tako danas brani i njezin izravni produkt Republiku Srpsku, stoji u saopćenju HSP BiH.

U HSP-u se osvrću na Vlajkijeve riječi kako će pomoći Dodiku u obrani srpstva, “te još odlučnije poručuje Hrvatima iz Srednje Bosne i Posavine kako trebaju i moraju biti osuđeni na propast. Njihov opstanak, taj uvaženi gospodin Vlajki, naziva maksimalističkim zahtjevima pojedinih hrvatskih političara (nije nas morao nazvati pojedinima, slobodno je mogao kazati HSP BiH) i jasno poručuje da Hrvati trebaju biti svedeni na tri županije u Hercegovini”, kaže se u priopćenju iz ove stranke.

Hrvatska stranka prava BiH, navodi se dalje u priopćenju, odlučna je dati svoj doprinos u jačanju Bosne i Hercegovine, kao i njezinom putu ka euroatlantskim integracijama, gospodarskom oporavku, čišćenju od korupcije i kriminala i, napose, izjednačavanju položaja hrvatskog naroda s preostala dva konstitutivna naroda.

– Destruktivna politika određenih visokopozicioniranih osoba i grupacija u BiH, kao i ‘gebelsova propaganda’, ne mogu naškoditi onima koji imaju časnu prošlost i jasan cilj. Hrvatska stranka prava BiH je konzervativna i tradicionalna, ali je jednako tako moderna i proeuropska, zaključuju u HSP BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*