1.800 stanovnika Falklanda na referendumu se izjašnjava o statusu otočja

falklandiVlada Falklanda organizira dvodnevni referendum o statusu otoka u trenutku kada Argentina sve više i glasnije traži povrat otočja pod svoje okrilje, a referendum smatra “nelegalnim”.

Očekuje se da će oko 1.800 otočana s pravom glasa izabrati da ostanu dio prekomorskog britanskog teritorija. Na izjašnjavanju održanom 1986. za britansku je suverenost nad Falklandima glasovalo 96 posto otočana.

Velika Britanija poručila je Argentini da ne želi razgovarati o statusu spornog Falklandskog otočja ako u tome ne sudjeluju lokalne vlasti.

Velika Britanija zauzela je taj stav nakon što se argentinski ministar vanjskih poslova Hector Timerman odbio sastati s britanskim kolegom Williamom Hagueom u Londonu, protiveći se da na sastanku budu i otočani s Falklanda.

Dvije zemlje vodile su 1982. desetotjedni rat za Falklande, koji su dio samoupravnih britanskih prekomorskih područja, ali ih Argentina zove Malvinima i tvrdi da pripadaju njoj.

Velika Britanija dobila je rat, ali je Argentina prošle godine ponovno otvorila pitanje statusa Falklanda nakon što je u lokalnim vodama počelo istraživanje nalazišta nafte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*