100.000 Slovenaca prosvjedovalo protiv Janšine vlade

U svim većim slovenskim gradovima tisuće sindikalnih aktivista okupile su se u srijedu rano popodne na prosvjedima na poziv sindikata javnog sektora prosvjedujući protiv vladinih mjera štednje o kojima parlament tek treba odlučiti.

Najviše prosvjednika okupilo se u Ljubljani pred sjedištem vlade noseći transparente protiv “ukidanja” socijalne države, smanjenja plaća i troškova namijenjenih obrazovanju. Prosvjedi pred zgradom vlade u prepunoj Gregorčičevoj ulici protekli su mirno, ali uz glasno izražavanje nezadovoljstva zviždaljkama i “vuvuzelama”.

Dio sindikalnih aktivista “preselio” se nakon toga pred obližnju zgradu parlamenta, ali se većina prije toga razišla, na poziv Branimira Štrukelja, tajnika sindikata zaposlenih u odgoju, znanosti i obrazovanju. Štrukelj je tom prigodom novinarima rekao da je zadovoljan odazivom na današnji štrajk u kojemu, po podacima sindikata javnog sektora, sudjeluje oko 100.000 javnih službenika u školstvu, zdravstvu, javnoj upravi, policiji, carini, socijalnim i drugim službama. “Ako se ne postignu pravedna rješenja u mjerama štednje, idući će nas se put na demonstracijama okupiti još više”, rekao je Štrukelj.

On je potvrdio da će u srijedu popodne biti nastavljeni pregovori s vladom o štrajkaškim zahtjevima sindikata, ali nije želio govoriti o trajanju štrajka niti mogućem popuštanju vladi u pogledu smanjenja plaća. Istodobno, Štrukelj je istodobno osudio sinoćnje izjave premijera Janeza Janše koji je sindikatima javnog sektora poručio da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno i da je kriza zadnjih godina mimoišla one koji ne rade u gospodarstvu.

Glavni predmet spora sindikata javnog sektora i vlade je prijedlog mjera štednje, o kojima bi u iduća dva tjedna trebao odlučiti parlament, a koje podrazumijevaju smanjenje plaća javnog sektora za deset posto i smanjenje financiranja obrazovnih ustanova, najavljeni u sklopu rebalansa proračuna potrebnog zbog smanjenja deficita za 812 milijuna eura.

Janša se danas s većim dijelom vlade nalazi izvan Ljubljane, u prije najavljenom posjetu “terenu”, a sinoć je u razgovoru za Slovensku televiziju izjavio da njegova vlada za razliku od prethodnih neće “pokleknuti” pred zahtjevima sindikata i da bi ispunjavanje njihovih “nerealnih” zahtjeva o zadržavanju dosadašnje politke plaća značilo “sabotiranje” namjera vlade da proračunskim rezovima stabilizira ugrožene javne financije i ispuni obećanja partnerima u Europskoj uniji da će proračunski deficit već u ovoj godini prepoloviti i smanjiti zaduženost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*