100. obljetnice rođenja Majke Terezije

Katolici na Kosovu s velikom radošću iščekuju proslavu 100. obljetnice rođenja blažene Majke Terezije koju će obilježiti krajem kolovoza. Agnes Gonxhe Bojaxhiu, kako glasi rodno ime Majke Terezije, rođena je 26. kolovoza 1910. godine u albanskoj obitelji u Skoplju, no njezini roditelji Nikola i Doroteja (Drane) Barnaj Bojayhiju potječu iz Prizrena i Đakovice na Kosovu.

Stoti rođendan blaženice iz indijske Kalkute, koji pada u četvrtak 26. kolovoza, vjernici na Kosovu će obilježiti svečanim euharistijskim slavljima. Organizaciju kulturnih događanja u spomen Majke Terezije, koju je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženom 2003. godine, poduprle su također gradske vlasti Đakovice i glavnog grada Prištine.

U Đakovici glavni gradski trg nosi ime Majke Terezije, a u više kosovskih gradova blaženici su prošlih godina podignuti spomenici. Većina stanovnika Kosova islamske je vjeroispovijesti, a Albanci katolici predstavljaju manjinu.

U Đakovici, gradu na zapadu Kosova koji ima 80.000 stanovnika, Albanaca katolika je oko 20.000. Na Kosovu je prisutna i hrvatska zajednica, pretežno koncentrirana u dvjema župama, Janjevu i Letnici, koja se uslijed ratnih zbivanja devedesetih godina većinom iselila, te se procjenjuje da u čitavoj zemlji živi svega oko 1800 Hrvata.

Majka se Terezija s osamnaest godina pridružila misionarskoj redovničkoj zajednici sestara iz Loreta, koja ju je kao bolničarku i učiteljicu poslala u Kalkutu u Indiji. Dvadeset godina kasnije Majka Terezija je napustila tu zajednicu, obukla indijski sari i nastanila se u jednom jod najsiromašnijih dijelova Kalkute kako bi živjela i radila sa siromasima. Ondje je osnovala družbu Misionarki ljubavi koja djeluje među siromašnima, bolesnima i umirućima. Za nesebičan rad primila je mnogobrojna priznanja, a među njima i Nobelovu nagradu za mir 1979. godine.

Majka Terezija je umrla u Kalkuti 5. rujna 1997. u 88. godini života. Samo šest godina nakon njezine smrti papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 19. listopada 2003. godine na prepunom Trgu svetoga Petra u Vatikanu. [kta/rv]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*