Moore: SAD ne misle da je Ashton popustila Dodiku

Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu nezadovoljne dogovorom Europske unije (EU) sa službenicima Republike Srpske (RS), izjavio je jučer u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz Jonathan Moore, otpravnik poslova Veleposlanstva SAD u Sarajevu.

Moore je to rekao odgovarajući na pitanje o špekulacijama koje su prenesene u pojedinim medijima, da SAD “nisu sretne” što je barunesa Catherine Ashton “spasila” Dodika dolaskom u Banju Luku.

– Ne bih rekao da je tako. Mi i EU već neko vrijeme radimo zajedno. U Vijeću sigurnosti UN i SAD i Unija su izrazile zabrinutost zbog situacije u BiH i složile se da se stvari moraju riješiti. Rekli smo da su referendum i zaključci Narodne skupštine RS negativni i da trebaju biti poništeni. SAD su, također, bile u konsultacijama u Sarajevu i Banjoj Luci, kao i EU – kaže Mur.

Prema njegovim riječima, prilikom posjeta Miroslava Lajčaka, izvršnog ravnatelja u europskoj vanjskopolitičkoj službi za ovu područje, spomenuto je da EU ima mogućnost da se bavi pitanjem državnog pravosuđa.

– Barunesa Catherine Ashton, kao iznimno važna i utjecajna osoba, došla je u BiH, i to je inicijativa EU. Važno je reći da je ona u kontekstu napora koje su SAD i EU pokušale razviti. Sada je odgovornost na Uniji i njenim kontaktima u RS da vide kako će stvari ići dalje.

Znači li ovo da je međunarodna zajednica pristala pregovarati s liderom RS Miloradom Dodikom o pitanjima i akcijama koje je okarakterizirala kao djela koja podrivaju državne institucije?

– Ne, upravo suprotno. Nije ovo pitanje podrivanja državnih institucija, već podcrtavanje ovlasti državnih institucija. Očito, svaka diskusija od EU o tim pitanjima bit će provedena s učešćem ljudi s državnog nivoa.

Ali, zar Dodik nije radio ono što ste nazvali antidaytonskim aktivnostima?

– Da, to jeste točno. Mi smo konzistentno govorili da je predmet najavljenog referenduma antidaytonski, jer kao entitet RS nema prava govoriti o pitanjima državne nadležnosti. Naša pozicija je jasna. Nije problem sam referendum kao institut, već njegov predmet. Držali smo se snažno na toj poziciji.

Pripremate li neke sankcije i restriktivne mjere prema Dodiku zbog takvih aktivnosti, ali i prema drugim liderima zbog činjenice da BiH još nema uspostavljenu državnu vlast?

– Ne pripremamo mjere protiv bilo koga u pogledu neuspostavljanja državne vlasti. Tu želimo vidjeti suradnju svih strana, svih konstitutivnih naroda i ostalih. U pogledu drugih stvari, očito je da, kada dođemo do pitanja koja se protive Daytonskom mirovnom sporazumu, onda smo mi snažan garant koji je mnogo uložio u BiH. Sve opcije su na stolu kako bismo osigurali da se Dayton poštuje.

Postoji li neki skriveni dio dogovora između Ashton i Dodika, je li bilo političke trgovine za koju javnost ne zna, a koja je natjerala RS da odustane od referenduma?

– Izjave barunese Ashton bile su veoma jasne, da će biti napretka i da će referendum biti povučen i otkazan. Nemamo razloga da vjerujem da postoji bilo kakav tajni dogovor. Barunesa Ashton ozbiljna je osoba.

Zašto ne upotrijebite ovakav pritisak, kakav je viđen u sprečavanju Dodika da održi referendum, i kada treba pogurati zemlju naprijed? Čini se da je međunarodna zajednica aktivna samo kada treba spriječiti negativan trend, ali ne i kada treba potaći zemlju da ide ka Europskoj uniji?

– Kada je riječ o pozitivnim koracima, EU je odgovorna za napredak na europskom putu. U pogledu NATO-a, gdje imamo direktnu ulogu kao jedna od članica, imamo veliki interes da vidimo BiH u Savezu. Već smo poslali pozitivne signale i ako se pitanja kao što je vojna imovina riješe, Bosna može odmah ući u MAP i možemo govoriti o narednim koracima. To su veoma konkretni indikatori mogućih pozitivnih koraka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*