15. godišnjica smrti: Sjećanje na tragično preminulog misionara fra Vjeku Ćurića

fra-vjeko-curicU četvrtak, 31. siječnja 2013., napunilo se točno petnaest godina od ubojstva afričkog misionara fra Vjeke Ćurića. U fra Vjekinoj rodnoj župi Osovi, uz sudjelovanje velikog broja vjernika i svećenika, slavljena je Sveta misa zadušnica za njega.

Na zadušnici je bila prisutna i njegova majka, braća, sestra, te ostala rodbina. Misu je predvodio i propovijedao fra Lovro Gavran, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene uz koncelebraciju dvadesetak svećenika. Na koncu Misnoga slavlja izmoljena je po prvi puta javno molitva za pokretanje procesa beatifikacije fra Vjeke Ćurića, a koju je odobrio uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

Ovih dana će XV. obljetnicu fra Vjekine smrti obilježiti i u Ruandi, kamo je otišao i jedan član Uprave Provincije kako bi sudjelovao u ovom činu.

Fra Vjeko Ćurić je rođen u Lupoglavu, župa Osova kod Žepča. Bio je član Franjevačke provincije Bosne Srebrene i dio franjevačkog misionarskog plana „Projekt Afrika“. Od 1983. do svoje smrti fra Vjeko je djelovao u Ruandi, u kojoj je 1994. izbio strašan rat između dva plemena: Hutu i Tutsi.

Bio je to strašno krvav rat, te je većina stranaca i misionara napustila zemlju. No, fra Vjeko je iz velike ljubavi prema ovom narodu i prema ova oba plemena ostao kako bi radio na smirivanju sukoba i pomirenju. Zbog svoje zauzetosti oko spašavanja progonjenih s obje zaraćene strane, te zbog brige oko izbjeglica i ranjenika, fra Vjeko je bio više puta i u smrtnoj opasnosti. No, nije se dao pokolebati i nije htio napustiti svoj narod.

Prvi atentat je uspio izbjeći 1996. godine, no onaj dvije godine kasnije koštao ga je života. 31. siječnja 1998. ubijen je u glavnom gradu Ruande, Kigaliju. Pokopan je u Kivumu u župnoj crkvi koju je zajedno sa svojim pukom sagradio. [kta/fia]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*