Vijeće za provedbu mira zabrinuto situacijom u BiH

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), međunarodnog tijela koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma, završio je u četvrtak dvodnevno zasjedanje koje je dobrim dijelom bilo posvećeno krizi oko (ne)uspostave vlasti u BiH sukladno rezultatima izbora koji su održani još 3. listopada prošle godine.

– Neformiranje nove vlade na državnom nivou nanosi ozbiljnu štetu interesima zemlje i njezinih građana. To sprječava Bosnu i Hercegovinu da ispuni važne međunarodne obaveze, uključujući konačno ispunjenje programa 5+2. To je također razlog usporenog napretka BiH u procesu europskih integracija. Ovakva situacija šalje negativnu poruku potencijalnim stranim ulagačima. Ugrožava pristup BiH značajnim financijskim sredstvima koja dolaze izvana. Uzrokuje opće razočarenje javnosti u političke procese. Upravni odbor PIC-a je ozbiljno zabrinut zbog činjenice da su politički lideri u BiH pokazali veoma malu zabrinutost zbog ovih posljedica, te ih poziva da stave na prvo mjesto interese zemlje i njenih građana te da pokrenu ozbiljan dijalog, u duhu kompromisa te u skladu sa uvjetima definiranim u Općem okvirnom sporazumu za mir, kako bi osigurali formiranje državne vlade zasnovane na širokoj koaliciji, bez daljnjih odgađanja. Politički lideri trebaju raditi tako da budu inspiracija mladoj generaciji, a ne razočaranje.

Zemlja ide unatrag

Buduća koalicija na državnom nivou mora biti posvećena ostvarenju hitnog i konkretnog napretka u pogledu brojnih pitanja, uključujući reforme koje su neophodne za europske i euro-atlantske integracije – navedeno je u Komunikeu koji je izdan nakon sjednice PIC-a.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) ocijenio je na dvodnevnom sastanku koji je završen danas u Sarajevu da je situacija u BiH ozbiljna i da zemlja ide unatrag. Kako je na konferenciji za novinare po završetku sastanka rekao visoki predstavnik Valentin Inzko, kretanje BiH unatrag je posebno vidljivo jer sve druge zemlje regije idu naprijed, te bi bilo žalosno da BiH zaostane.

Po njegovim riječima, PIC se na ovom sastanku usredsredio na ključne izazove koji stoje pred BiH u drugoj polovici godine i u tom kontektstu utvrđena su tri prioriteta. Najprije imenovanje Vijeća ministara BiH, zatim zaustaviti osporavanja Daytonskog sporazuma i uspješno provedenih reformi te iskoristiti ojačano prisustvo Europske unije u BiH.

Ključni izazovi

Inzko je naglasio veliki problem potpunog nedostatka konstruktivnog dijaloga, zbog čega Vijeće ministara i nije izabrano, a PIC je to dao jasno do znanja političkim liderima tijekom razgovora.

– Kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara BiH mora imati podršku 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući najmanje jednu trećinu među zastupnicima svakog entiteta. A to je moguće postići samo putem konstruktivnog dijaloga, kazao je visoki predstavnik, ocijenivši dosadašnju politiku neodgovornim i štetnom po ugled BiH.

PIC je zato pozvao stranačke lidere da prihvate novi pristup. U protivnom, BiH će ostati na čekanju.

U proteklom razdoblju bilo je ozbiljnih slučajeva osporavanja Daytona i već uspješno provedenih reformi. U tom kontekstu, za PIC su neprihvatljive odluke Narodne skupštine RS od 13. travnja, a osuđena su i osporavanja teritorijalnog integriteta BiH i jednostrano ugrožavanje ustavne strukture zemlje, naveo je Inzko.

Odgovarajući na izjavu člana kolegija Zastupničkog doma PSBiH Milorada Živkovića sa današnjeg susreta s parlamentarnim liderima da međunarodna zajednica treba što prije otići iz BiH, visoki predstavnik je naveo da se međunarodna zajednica želi povući i da je trend smanjenja vidljiv.

Međutim, međunarodna zajednica je odlučila da ne intervenira prilikom formiranja Vijeća ministara i ono nije izabrano još od listopada prošle godine.

Također, naveo je, međunarodna zajednica se nije šest mjeseci miješala u formiranje Vlade Federacije, nakon čega je reagirao PIC. Pregovori su uspješno tekli, ali na kraju je stvar zapela oko dvije funkcije.

– Tada smo imali zadatak od PIC-a, ali sada ga nemamo, priznao je.

Ipak, odgovarajući na pitanje o izjavi predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da je spreman na kompromis sa SDP-om i SDA prilikom formiranja vlasti u dvije županije i na državnoj razini, Inzko je rekao da je s njim imao kratki usputni razgovor i da je Čović izrazio spremnost za kompromis.

Ali, naglasio je, s Čovićem je pričao samo o županijama, dok se o državnoj razini nije izravno razgovaralo.

Inzko je na kraju dodao da se tijekom sastanka moglo vidjeti da Čović i predsjednik SDA Sulejman Tihić imaju dobru komunikaciju, premda nije mogao govoriti o sadržaju njihovih razgovora.

(Hrvatska riječ/agencije)

1 Comment

  1. Da se nezaboravi. Strani upliv u Busni i Hrcegovino namecu ono stoje nemoguce ostvariti. Siliti razlicite civilizacije u istu kategoriju to jest drzavu koju oni ne zele. Islamsam po svojoj praksi i teoriji, daleko se razlikuje od krscanstvo. Zakoni islama stverenu u 7 stoljecu zale zadrzati i upotrebljavati. U Bosnu i Hercegovinu islam je nametnut silom, dabi dominireli nad krscanima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*