18 godina predavala engleski s lažnom diplomom Pedagoškog fakulteta iz Mostara

Sonja Blagojević Kragulj (44) iz Kraljeva je punih osamnaest godina predavala đacima OŠ “Milan Hadžić” iz Vojke u Vojvodini engleski jezik prvo sa falsificiranom potvrdom, a zatim i diplomom Pedagoškog fakulteta iz Mostara u koji nogom nije kročila.

Slučaj lažne profesorice otkrila je kolegica koja je zbog nje, kao višak, dobila otkaz. Sada kada je pukla bruka i klupko odgovornosti počelo da se odmotava “vruć kesten” jedni drugome prebacuju direktor škole, Školski odbor i prosvjetni inspektor.

Po saznanju da je “provaljena”, lažna profesorica se preko noći spakirala i nestala bez traga. Policija je raspisala tjeralicu za i napisala kaznenu prijavu, pišu beogradske Novosti.

Priča počinje davne 1994. godine kada se na natječaj za upražnjeno mjesto profesora engleskog jezika u Osnovnoj školi “Milan Hadžić” prijavila i kao jedini kandidat primljena Sonja Kragulj. Prilikom prijema umjesto diplome priložila je uvjerenje Pedagoškog fakulteta u Mostaru o kvalifikaciji pedagog-nastavnik stečenoj 1987. godine.

Diplomu je trebalo dostaviti kasnije, kad uspije otputovati u Mostar.

Kolege “zatečene” slučajem lažne profesorice kažu kako je ona prema đacima i njima bila za primjer.

Kako je vrijeme prolazilo u zaborav je pala diploma profesorice engleskog. Smjenjivali su se direktori i općinski prosvjetni inspektori uzimajući sve “zdravo za gotovo”. Tako se godinama “provlačila” lažna profesorica Sonja čiju diplomu niko više niti je spominjao niti tražio.

Ali, smanjenjem broja učenika pojavio se višak broja profesora engleskog. Mlađa koleginica je dobila otkaz, ali se nakon toga žalila, a kako bi sumnjivcima “zatvorila usta” u školi su od Sonje tražili diplomu na uvid i ona je otišla u Mostar. I došla je s diplomom sa Pedagoškog fakulteta.

Sumnje o vjerodostojnost Sonjinog kako uvjerenja tako i diplome pokazale su se opravdanim.

Radi provjere otpuštena profesorica i njezin odvjetnik su preko Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tražili vjerodostojnost uvjerenja i diplome Sonje Blagojević Kragulj.

U odgovoru iz Ministarstva koji su dobili se kaže da “…nije utvrđen bilo kakav dokaz studiranja Sonje Blagojević niti kroz knjige upisanih studenata, niti kroz postojanje dosijea koji glasi na to ime”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*