Na Risovcu požarna linija duga 18 km, Hrvatska šalje dva kanadera

Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu, na kojoj je donesena odluka o pružanju pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, priopćeno je večeras iz Odnosa s javnošću Vlade Republike Hrvatske.

Navodi se kako će Vlada uputiti dva zrakoplova Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) tipa Canadair CL-415, s dvije posade, od ukupno šest pripadnika OSRH u Bosnu i Hercegovinu, radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara, na području općine Jablanica.

Prema Izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite, u općini Jablanica, na platou Risovca, i dalje je aktivan požar koji se nalazi na veoma nepristupačnom terenu. Požarna linija duga je oko 18 km. U subotu i noćas pored vatrogasaca sa Risovca i Jablanice požar su gasili vatrogasci iz Tomislavgrada, Posušja, Prozora, Mostara i Sarajeva.

U subotu je u popodnevnim satima djelovao je helikopter OS BiH i R. Turske.

Dio požara koji je ugrožavao stambene objekte i farmu sa 1000 ovaca stavljen je pod kontrolu. Sa istočne strane Risovca, iznad sela Sovići, požar se u obliku obruča spušta niz veliku strminu koji se veoma brzo može proširiti prema kotlini u MZ Doljani, gdje zavisno od vjetra u kratkom vremenskom roku mogu biti ugroženi stambeni objekti u selu Sovići.

Rejon oko svetišta Kedžara je pod kontrolom vatrogasaca. Dio požara koji je prijetio da pređe preko puta Blidinje – Prozor i proširi se u mladu jelovu šumu u podnožju planine Vran stavljen je pod kontrolu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*