20.000 Srba s Kosova traži rusko državljanstvo

Oko 20 tisuća Srba s Kosova htjelo bi postati državljanima Rusije, piše u ponedjeljak beogradski dnevnik Danas, navodeći kako je to procijenjeni broj naveden u pismu koje je nekoliko udruga kosovskih Srba uputilo ruskoj Dumi, donjem domu parlamenta.

Savjetnik u ruskom veleposlanstvu u Srbiji Oleg Buldakov izjavio je za taj beogradski list kako je posredstvom tog veleposlanstva državnoj Dumi u Moskvi upućen “pisani zahtjev sa željom više tisuća Srba s Kosova i Metohije da dobiju rusko državljanstvo”.

Po riječima Buldakova, oni su naveli da je razlog za takav zahtjev, koji je za sada samo želja, potreba da Srbi s Kosova imaju jamstva za svoj opstanak i sigurnost. “Udruge u svom pismu procjenjuju da rusko državljanstvo hoće oko 20.000 Srba s Kosova”, kaže Buldakov za Danas.

Pisani zahtjev udruga kosovskih Srba već je dostavljen ministarstvu vanjskih poslova, koje će ga proslijediti državnoj Dumi, navodi on te objašnjava kako će o zahtjevu potom odlučivati nadležni organi u Moskvi.

Buldakov je, prema pisanju Danas, prije nekoliko dana u Nišu nazočio osnivačkoj skupštini Udruga građana s Kosova. Predsjednik te udruge Ljubiša Vučić kaže da nije čuo za službeno pismo više udruga ruskoj Dumi, ali da “ima ljudsko razumijevanje za ovakav zahtjev, koji je posljedica očaja, ali i revolta kosovskih Srba prema politici vlasti u Beogradu”, piše beogradski list.

Rusija je, kaže Vučić, prijateljska zemlja koja je Ustavom obavezna štititi svoje građane gdje god da se nalaze. Ipak, dodaje on, traženje ruskog državljanstva nije način za rješenje izuzetno velikih problema Srba s Kosova, već je jedina adresa za to srbijanska vlada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*