20. godina izgnanstva iz Posavine: Misu s Plehana prenosi HTV

U nedjelju 26. kolovoza kardinal Puljić na Plehanu predvodi misu u povodu navršavanja dvadeset godina od izgnanstva Hrvata iz Bosanske Posavine.

Misu, koju će u nedjelju, 26. kolovoza u 11 sati na Plehanu predvoditi nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u povodu navršavanja dvadeset godina od izgnanstva Hrvata iz Bosanske Posavine, izravno će prenositi Hrvatska televizija. Potvrdio je to urednik ove televizije Mario Raguž, koji će osobno s Plehana za svoju televiziju komentirati ovaj događaj.

Svećenici derventskog dekanata odlučili su da religiozno-kulturnim programom obilježe tužnu obljetnicu egzodusa katolika Hrvata iz Posavine, kako ova katastrofa ne bi u potpunosti bila prepuštena zaboravu.

Tim povodom u petak, 24. kolovoza u župi Brusnica kod Bosanskog Broda održana je i molitva križnog puta posavskih župa kao sjećanje na muku i stradanje hrvatskog posavskog puka Derventskog dekanata, koji je u posljednjem ratu najteže stradao u cijeloj Bosni i Hercegovini, jer je do danas ostao bez 98% vjernika. Koncert klasične duhovne glazbe održat će se u subotu, 25. kolovoza u derventskoj župnoj crkvi.

Ujedinjeni zborovi Ivan Goran Kovačić iz Zagreba i zbor sarajevske opere uz pratnju zagrebačke filharmonije izvesti će Requiem W.A. Mozarta. Na završnom dijelu ove komemoracije, na Misi s prognanicima na Plehanu, očekuje se nekoliko tisuća sudionika.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*