20 godina od prvog razgovora preko GSM-a na komercijalnoj mreži

Prvi razgovor preko GSM-a na komercijalnoj mreži obavili su 1. srpnja 1991. bivši finski premijer Harri Holkeri i dogradonačelnica grada Tamperea Kaarina Suonio.

GSM mrežu putem koje su komunicirali izgradili su Telenokia i Siemens (danas Nokia Siemens Networks ) za finskog operatora Radiolinja, današnja Elisa.Harri Holkeri i Kaarina Suonio razgovarali su o prednostima nove, digitalne tehnologije GSM-a, među kojima su vrhunska kvaliteta govora i sigurnost te činjenica da je identitet telefona pohranjen na SIM-kartici, što korisnicima olakšava odabir željenog proizvoda.

Globalni sustav za mobilnu komunikaciju (engl. “Global System for Mobile Communications”, GSM) prihvaćen je 1987. kao europska norma za digitalnu mobilnu tehnologiju. Mobilna tehnologija druge generacije prenosila je podatke i govorni promet.

Visokokvalitetni govorni pozivi, jednostavan međunarodni roaming i podrška za nove usluge kao što su tekstualne poruke (SMS) predstavljali su temelj za svjetski procvat uporabe mobilnih telefona.

Sljedećih je godina broj pretplatnika GSM-a narastao izvan svih očekivanja. U prvome je desetljeću do 2001. dosegnuo brojku od preko 500 milijuna pretplatnika. Danas 838 mreža GSM-a u 234 države i neovisnih teritorija širom svijeta imaju više od 4,4 milijarde pretplatnika. GSM i dalje brzo raste, s milijun novih pretplatnika svaki dan, što znači gotovo 12 svake sekunde.
“GSM bila je prva digitalna tehnologija utemeljena na otvorenim normama, koja je omogućila prihvaćanje mobilnih telefona širom svijeta”, rekla jePekka Soini, voditelj ureda korporacijskog razvoja u Nokia Siemens Networks.

GSM se i dalje razvija te će u narednim desetljećima zajedno s 3G i LTE predstavljati važnu sastavnicu mobilnih širokopojasnih usluga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*