20. godišnjica pada Vukovara obilježena i u Beogradu

Nekoliko desetina aktivista srbijanskih nevladinih udruga “Žene u crnom” i “Art klinika” okupilo se sinoć u središtu Beograda kako bi obilježilo 20. godišnjicu pada Vukovara, tražeći od srbijanskih vlasti otkrivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru.

Sudionici su okupljanje opisali kao “mirovnu akciju, u crnini i šutnji” u povodu 20 godina od pada Vukovara, a nosili su transparente s natpisima “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru”, “Solidarnost” i “Odgovornost”.
Okupljene, koji su od srbijanskih vlasti zatražili utvrđivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru, tijekom skupa je osiguravalo nekoliko desetina policajaca.

“Iz Beograda su u Vukovar otišle tisuće muškaraca pod okriljem JNA i paravojnih formacija, da bi razrušile Vukovar i ubijale njegove žitelje”, rekla je Staša Zajović, predsjednica udruge “Žene u crnom”.

Udruga “Žene u crnom” priopćenjem je podsjetila srbijansku javnost i predstavnike državnih institucija da proces suočavanja s prošlošću mora počivati na jasno utvrđenoj odgovornosti i na ispunjanju obveza što proizlaze iz odgovornosti.

Od nadležnih srbijanskih institucija udruga traži da utvrde odgovornost vrha bivše JNA za agresiju na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru, punu istinu o nestalima otvaranjem vojnih arhiva i da otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, kao i da pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Srijemskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Također se traži da se uvaži zahtjev “Žena u crnom” i “Art klinike”, koji je, kako se navodi, potpisalo više od 30 udruga civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima te da se podupru drugi vidovi simboličkih reparacija žrtvama i njihovim obiteljima.

Udruge traže i preispitivanje stajališta o ratovima devedesetih godina 20. stoljeća i o odgovornosti Srbije u njima, te dodaju kako istina o tim zbivanjima mora postati dio službenog obrazovnog sustava “i neporeciva povijesna istina u cilju promjene moralnog poretka, vrijednosnog sustava i kulturnih obrazaca”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*