30. godišnjica ukazanja u Međugorju

Prije 30 godina šestero djece u Međugorju je prvi put vidjelo Gospu. Malo siromašno hercegovačko mjesto u godinama koje su slijedile postalo je hodočasničko središte za milijune ljudi. Oni su povjerovali u ukazanje Kraljice Mira, a još se ne zna što će o Međugorju odlučiti povjerenstvo koje ovih dana zasjeda u Rimu.

Uoči 30. godišnjice od početka Gospinih ukazanja, u Međugorje je već došlo više od 50.000 hodočasnika iz 30-ak zemalja svijeta, među kojima je veliki broj vjernika iz Hrvatske, koji sudjeluju u molitvama, misama, brojnim pobožnostima.
Kako su izvijestili iz Informativnog centra Mir iz Međugorja, najviše hodočasnika je iz Hrvatske i BiH, Italije, Francuske, Njemačke, Austrije, a organizirane skupine pristižu i iz udaljenijih zemalja svijeta.

Danas u 6 sati počela je tradicionalna međunarodna Hodnja mira od samostana sv. Ante na Humcu u Ljubuškom do župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Večernji molitveno-liturgijski program počinje molitvom krunice u 18 sati, a u 19 sati je misno slavlje koje će predvoditi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar. Na dan obljetnice 25. lipnja misna slavlja na hrvatskom jeziku bit će slavljena u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i 16 sati koja će se prevoditi na više od 15 jezika svijeta. Središnji večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice i nastavlja se misnim slavljem u 19 sati koje će predvoditi fra Zvjezdan Linić.

Iz Informativnog centra Mir u Međugorju upozoravaju vozače da budu pozorni zbog brojnih hodočasnika koji će pješice doći u Međugorje.

Međugorski fenomen počeo je 24. lipnja 1981. na Podbrdu kod Međugorja kada se po osobnim tvrdnjama šest vidjelica Gospa prvi put pojavila. Budući da su bili iznenađeni i zbunjeni, tek sutradan 25. lipnja 1981. su Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Marija Pavlović i Jakov Čolo prišli Gospi pa se taj datum uzima kao obljetnica ukazanja Blažene Djevice Marije koju u Međugorju zovu Kraljica Mira. Prema osobnim navodima i 30 godina poslije ukazuje se međugorskim vidjelicama.

Međugorski fenomen najprije je bio predmet istraživanja Jugoslavenske biskupske konferencije. Službenim stajalištem iz Zadra 1991. godine jugoslavenski su biskupi, iako su rekli da se po rezultatima dotadašnjeg istraživanja ne može potvrditi nadnaravnost slučaja, ostavili otvorenim pitanje međugorskog fenomena. Vidjelice su i dalje tvrdile da im se Gospa ukazuje. Prošle godine osnovana je međunarodna komisija za Međugorje i slučaj je uzdignut na razinu Kongregacije za nauk vjere Svete Stolice koja bi trebala dati konačni sud o međugorskom fenomenu.

Izvor: HRT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*