400 godina kapucina u Hrvatskoj

kapucini-marka1Hrvatska pošta će 15. travnja 2010. godine pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku u povodu četiristote obljetnice osnivanja kapucinskog reda u Hrvatskoj s motivom kapucina i sv. Leopolda Mandića pod arkadom crkve Gospe Lurdske u Rijeci. Nominalna vrijednost marke je 6,10 kuna, a vrijedit će za plaćanje poštanskih usluga u unutarnjem i međunarodnom poštanskom prometu. Autorica marke je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora. Tiskana je višebojnim ofsetnim tiskom s dodatkom zlatne boje, u arku od dvadeset maraka i u nakladi od 100 000 primjeraka. Hrvatska pošta stavit će u prodaju i 1400 primjeraka prigodnih omotnica prvoga dana i sto omotnica s prigodnim motivom. Žig prvoga dana bit će u uporabi 15. i 16. travnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.
Jedan od najistaknutijih kapucina je sv. Leopold Mandić (1866. – 1942.), drugi kanonizirani hrvatski svetac Rimokatoličke crkve, poznati ispovjednik i promicatelj jedinstva kršćana. Još u mladosti odlučio je posvetiti se misionarskom radu te je stupio u red kapucina, čiji ga je nesebični rad nadahnuo. Većinu svog života proveo je u Padovi jer se zbog lošeg zdravstvenog stanja nije mogao vratiti u domovinu. Pružao je savjete i utjehu nemoćnima i bolesnima, a uložio je i velik trud u otvaranje sirotišta. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svecem 1983. godine.
Red manje braće kapucina nastao je reformom franjevačkog reda s ciljem obnove ideala Franje Asiškog: života u materijalnom siromaštvu i putujućeg propovijedanja. Tijekom povijesti braća kapucini prihvatili su pastoralno djelovanje kao i dušobrižništvo, izobrazbu i misionarstvo. Sjedište Reda je u Rimu te je danas prisutan u više od sto zemalja svijeta. Kapucini prvi put stižu u hrvatske krajeve 1610., najprije u Rijeku. Razdoblje od 1625. do 1789. naziva se još i zlatnim dobom Reda jer tad počinje intenzivno širenje kapucina i u druge hrvatske gradove. Početkom 20. stoljeća riječki kapucinski samostan postaje žarištem vjerske i kulturne obnove u Hrvatskoj. Godine 1974. hrvatsko povjerenstvo postaje samostalnom provincijom te je pod zaštitom sv. Leopolda Mandića i obuhvaća samostane u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci, Karlobagu, Splitu i Dubrovniku. Obilježavanje 400 godina od dolaska kapucina u Hrvatsku iznimno je važna obljetnica u hrvatskoj kulturnoj povijesti te predstavlja istaknut element hrvatskog identiteta uopće. [kta]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*