65 imigranata s pokvarene jedrilice stigli u Dubrovnik, a po izlasku na kopno ljubili zemlju

U dubrovačku luku Gruž stiglo je 65 azijsko-afričkih ilegalnih imigranata. Njihova jedrilica pod nepoznatom zastavom plovila je iz Grčke prema Italiji. Nakon kvara motora, naša Obalna straža sinoć im je na području južno od Mljeta pružila pomoć. Imigrantima iz Somalije, Egipta, Sirije i Afganistana podijeljeni su voda, hrana i lijekovi.

Jedrilicu je iz međunarodnih voda doteglio brod Faust Vrančić. Ulaskom u hrvatske teritorijalne vode preuzeo ih je MUP, odnosno policijski brod Josip Jović.

U Gružu ih je dočekao medicinski tim koji će provjeriti njihovo zdravstveno stanje, gradska tvrtka Sanitat obavit će dezinfekciju jedrilice, a potom slijedi policijska procedura kako bi se utvrdio njihov status i daljnje postupanje. Prema dosadašnjim informacijama nakon što su dobili vodu, hranu i lijekove svi su u dobrom stanju.

Zasjedao je gradski i županijski stožer za zaštitu i spašavanje. U skladišnim prostorima luke Gruž organiziran je prihvatni kamp. Grad Dubrovnik osigurat će 65 ležajeva, cisternu s vodom, Crveni križ lunch pakete, higijenske potrepštine i čistu odjeću. Ovo je izvanredno stanje za lokalnu vlast pa u rješavanju problema očekuje pomoć mjerodavnih državnih tijela. Upite su uputili ministarstvima zdravlja, vanjskih i unutarnjih poslova.

Ovaj smještaj nije prikladan za dulji boravak, predviđen je za dan-dva, a što dalje -čekamo da nam odgovore ministarstva. Ako boravak bude dulji od dva dana, naći ćemo se u neugodnoj situaciji jer ne znamo gdje ćemo smjestiti ljude i tko će to platiti, izjavio je Frano Skokandić iz stožera za zaštitu i spašavanje.

Prethodno se s posadom jedrilice Maria Drink pregovaralo kako bi se dobio pristanak posade da se prema međunarodnim propisima počne s humanitarnom akcijom i otegli jedrilica u luku Gruž. Sinoć ih je Obalna straža opskrbila hranom i vodom, a prva medicinska pomoć pomogla je iscrpljenoj posadi.

Posada broda Obalne straže u početku nije mogla utvrditi tko je zapovjednik motorne jedrilice jer se nitko od putnika nije želio izjasniti, a budući da se jedrilica nalazi u međunarodnim vodama, pripadnici Obalne straže nisu mogli postupati bez privole zapovjednika. hrt]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*