80 posto Mostaraca protiv ulica s fašističkim i komunističkim imenima

Istraživanju javnog mišljenja, kojeg je proveo portal Bljesak.info od 7. do 26 svibnja ove godine, na pitanje: “Jeste li za promjenu naziva mostarskih ulica s fašističkim i komunističkim imenima?”, skoro 80 posto Mostaraca izjasnilo se kako podržava tu inicijativu.

Od 1904 ispitanika njih 1484 ili 77,9 posto stajališta kako u Mostaru treba promijeniti ulice s komunističkim i fašističkim imenima, dok je tek 298 anketiranih ili njih 15, 7 posto protiv toga. Samo 122 anketirana ili zanemarivih 6,4 posto odgovorilo je kako ih to pitanje ne zanima.
Tako se potvrdilo, da unatoč hajci od strane neokomunističkih medija, a kojoj su izvrgnuti oni koji javno govore kako u Mostaru treba vratiti naziv Glavna ulica, koja sada nosi naziv Maršala Tita, kao i da isto tako treba promijeniti imena ulica Mile Budaka, Jure Francetića i Vokića i Lorkovića, kako građani Mostara jednostavno ne žele da njihove ulice nose imena onih koji simboliziraju zločinačke ideologija i režime komunizma i fašizma.

Gradsko je vijeće Mostara prije tri godine formiralo Povjerenstvo koje je trebalo raditi na promjeni naziva mostarskih ulica i trgova, ali bez uspjeha. Novi saziv Gradskog vijeća trebao bi se iznova pozabaviti ovim problemom. Za nadati je se kako će se u obzir uzeti rezultati i ovog kao i sličnih istraživanja te da će u Mostaru ulice sa svojim imenom imati zaslužni, a ne ideološki podobni. [Bljesak.info]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*