9. siječnja, Dan RS: Srbi slave, Bošnjaci tuguju i prosvjeduju, Hrvati šute!

Srbi u BiH 9. siječnja slave kao Dan Republike Srpske. Istovremeno je to za Hrvate i Bošnjake dan početka tzv. etničkog čišćenja i genocida. Za objektivno suočavanje s povijesnim činjenicama očito još nema spremnosti.

“Republika Srpska (RS) je nastala kao izraz volje srpskog naroda 1992. godine i univerzalnog prava naroda na vlastito organiziranje i samoopredjeljenje. RS je međunarodno priznata kao državotvorna jedinica, entitet u okviru BiH, međunarodnim ugovorom utvrđenim u Daytonu, a potpisanim u Parizu 1995. godine”, kazao je u povodu Dana RS-a predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS-a Rajko Kuzmanovć, prenosi Deutsche Welle.

Kuzmanović je dodao da je “RS građena na tri čvrsta stuba, volji građana, Ustavu i Dejtonskom sporazumu”. “Skoro da su rijetke države ili federalne jedinice koje imaju jedan tako snažan oslonac, a to je narod, pravo i međunarodno pravo”, izjavio je Kuzmanović.

Fadila Memišević: “Uspio je projekt Radovana Karadžića”

“Za Bošnjake, 9. siječnja i Dan Republike Srpske simbolizira stvaranje institucionalnog okvira koji je pokrenuo i počinio najmasovnije ratne zločine u Europi nakon Drugog svjetskog rata”, rekla je za Deutsche Welle predsjednica bosansko-hercegovačkog ogranka Društva za ugrožene narode Fadila Memišević. Ona tvrdi da je “RS nastala na piramidi kostiju ubijenog nesrpskog stanovništva”.

“Na žalost, RS je nastala na etničkom čišćenju nesrba. No, činjenica je da je RS entitet koji je legaliziran u Daytonu i mi smo našu kritiku usmjerili upravo na međunarodnu zajednicu i tvorce dejtonskog mirovnog sporazuma jer su legalizirali etničko čišćenje. Činjenica da danas u RS-u ne živi ni pet posto od prijašnjeg nesrpskog stanovništva, govori da je projekt Radovana Karadžića potpuno uspio”, kaže Fadila Memišević.

Dan početka genocida nad Bošnjacima?

Nekadašnja predsjednica RS-a Biljana Plavšić, koja je na Haškom sudu priznala zločine koje je kao dio entitetskog rukovodstva počinila nad Bošnjacima i Hrvatima, ocijenila je da je opstanak RS-a ugrožen zbog “nejedinstva srpskih političara” i aktualnog sukoba između SDS-a i SNSD-a. “Prošli smo mukotrpan put, i mi koji smo bili odsutni, ali ovo što se sada dešava trebalo bi da bude opomena da se vrlo lako može desiti da sljedeće godine nema ko da slavi Dan Republike Srpske”, kazala je bivša predsjednica RS-a.

Pojedine bošnjačke organizacije, među kojima udruženje “Mladi muslimani”, pokrenuli su inicijativu da se 9. siječnja obilježava kao dan početka genocida nad Bošnjacima. “Taj datum je praktično stavljanje u funkciju pogona genocidne politike”, rekao je tajnik udruženja Anes Džunuzović. U RS-u je ova inicijativa protumačena kao “udar na Dan RS-a”, ističe Deutsche Welle.

Hrvati se odrekli svoga

Hrvate, na žalost, o ovoj temi više nitko ništa ne pita, niti se njihovi politički predstavnici, kada se o ovoj temi govori, javljaju za riječ. Međunarodni predstavnici pogotovu.

Sve je baš onako kako je u predbožićnom intervjuu Radiju Slobodna Europa rekao banjolučki bisku Franjo Komarica: predstavnike vlasti, posebice stranke sa hrvatskim predznakom, ne interesira opstanak Hrvata na prostoru Bosne i Hercegovine.

Za razliku od drugih naroda, koji se u svoje predratne domove ne zaboravljaju, a još manje ih se odriču, Hrvati, pogotovo vodeće političke snage koje nose hrvatski predznak, su se definitivno pomirili s gubitkom svega što su prije rata imali na području današnje Republike Srpske.

To najjasnije i najgrublje pokazuju izbornim neangažmanom na području RS, neisticanjem kandidata i ne vođenjem kampanje među protjeranim Hrvatima, pazeći, očigedno, da se ne bi potakla neka inicijativa. A jednako jasno to pokazuju i današnjom šutnjom. Dayton je skrojio to što je skrojio, ali je isto tako Aneksom 7 zajamčio povratak svima koji se žele vratiti, no, u slučaju Hrvata protjeranih s područja koje je u Daytonu pripalo Republici Srpskoj, nitko se na to jamstvo ne poziva. [I.Š.]

6 Comments

 1. Hrvati ne šute.Hrvatski legitimni predstavnik Čović je bio nazočan na proslavi dana R.S.Slavio je nestanak vlastitoga naroda.Zaista mi nije jasno kakav smo mi to samodastruktivan i mazohistički narod.Što nas više biju mi ih više volimo.Komšić “nelegitimni” to nikad ne bi napravio.Baš nikad..

 2. Ne pretjeruj pa nas su i muslimani ubijali, protjerivali i istrijebili prema broju nista manje od srba pa i sa njima kontaktiramo!

  • Čović je izdajnik koji putporu rušenja BiH svome Laktašenku i genocidnoj Srpskoj u kojoj ima samo Hrvata povratnika na prste nabrojati i sve porušene domove od Doboja do Bosanskog Broda u kojim su Hrvati bili većina naroda.Za mene je izdajnik u stranka HDZ BiH postaje faktor podjele sržave Bosne i Hercegovine.

  • Kako li ćeš samo opravdati svog Hercegovca Rojsa što je uzeo 60 000 eura od obrane šestorice uznika u Haagu.A to tko nas je protjerao govori sljedeće.Vjerovatan razgovor Tuđman i Šušak:
   – Što ćemo mi s ovim muslimanima?Pobij ih zapali oni opet ništa.Samo o suživotu i bratstvu pričaju.
   -Ma oni su Europejizirani.Njih treba radikalizirati ali kako?
   -Predlažem da preko Splita mi ubacimo 2 000 arapa neće li oni odraditi probosanske Hrvate.
   -Kako ćemo kada ne može kila brašna proći ipak je 1993 g.
   -To prepusti nama…Hercegovcima.Kad njih uvezemo ni jednog Hrvata neće biti iznad Kupresa i svi će doći u Herceg Bosnu a koji neće sa svoje djedovine ode glava.
   -E svaka ti čast.Kao nagradu tebi njihov novi dom zvat će se Šuškovo.

   e sad ako razgovor nije tekao ovako,molim da mi se pojasni:Pitanje za milion dolara:

   1. Kako je preko Hercegovine i Splita došlo 2 000 bradatih humanitaraca a kila brašna ne.

 3. Čović sa HDZ BiH podržava podjelu Bosne i Hercegovine i stvara treći entitet za sebe i Hrvate u Hercegovini!! Mi Hrvati manjine na 2/3 teritorije nikad prihvaćeni bivšom stožernom strankom Hrvata i samo ljudi članova porokeklom iz Hercegovine kojim smetaju Hrvati u Sarajevu !!

 4. mo Bošnjaci necemo još dugo cekat,vracamo svojih 13 opcina gdje smo bili vecina 91 godine,to je naša djedovina!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*