A. F. optužen za silovanje zatočenice srpske nacionalnosti

sud-bihTužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv A.F. rođenog 1947. godine u Sarajevu, priopćila je Press služba Tužiteljstva BiH.

Tereti ga se da je u razdoblju od lipnja do studenog 1992. godine, u vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik vojne policije Teritorijalne obrane R BiH, u svojstvu stražara u objektu Centralnog zatvora i Vojnog zatvora u kasarni „Viktor Bubanj“, kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je činilo više osoba, počinio kršenja odredbi Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je u više navrata, rukama, oružjem i drugim predmetima, tukao zatočenike srpske nacionalnosti, nanosio im teške tjelesne ozljede, zastrašivao ih prijetnjama da će biti ubijeni, te na druge načine tukao, mučio i zlostavljao više zatočenika.

Također, tereti se i da je prijetnjom i upotrebom sile, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje jedne zatočenice srpske nacionalnosti u objektu Centralnog zatvora u Sarajevu.

Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata, počinio krivično djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173., stavak 1. točke c) i e) KZ BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. KZ BiH.

S obzirom da se ovaj optuženi ne nalazi na teritoriju BiH, nakon potvrđivanja optužnice, Tužiteljstvo će poduzeti radnje i aktivnosti s ciljem da optuženi postane dostupan kako bi se protiv njega vodio krivični postupak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*