A SDA traži da se zbog Srebrenice odgodi finale nogometnog SP

HR-FIFAStranka A SDA pozvala je Predsjedništvo BiH i Nogometni savez BiH da zatraže od Svjetske nogometne federacije (FIFA) da promijeni termin odigravanja finalnog meča predstojećeg Svjetskog prvenstva, koji bi trebao biti odigran 11. srpnja, zbog Dana sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.
A SDA smatra da Predsjedništvo i NS BiH trebaju zahtijevati kod FIFA-e, ako već ne promijeni odluku o datumu finalnog meča, da obveže učesnike tog meča da minutom šutnje odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.
Ova stranka svoj zahtjev temelji na činjenici da je enklava Srebrenice i Žepe bila takozvana zaštićena zona Organizacije Ujedinjenih Naroda, te da i svjetska zajednica snosi odgovornost za ovaj genocid, da su članice EU usvojile Deklaraciju kojom osuđuju počinitelje genocida u Srebrenici i da su 11. srpna u cijeloj EU proglasile Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.
– Bilo bi nehumano da, po prirodi humana FIFA, priređuje nogometni spektakl u danu kada jedan od europskih naroda, na kome je počinjen genocid, oplakuje svoje žrtve i odbija da se toga dana raduje na bilo koji način, pa i gledanjem završnog meča na SP – navodi se u priopćenju A SDA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*