Agencija Fitch Hrvatskoj smanjila kreditni rejting

Agencija Fitch izmijenila je prognozu za hrvatski rejting iz stabilne u negativnu, navodeći kao razlog usporavanje konsolidacije proračuna.

Fitch je istodobno potvrdio postojeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti ‘BBB-‘ i rejting za dugoročno zaduživanje u domaćoj valuti ‘BBB’.

Javne financije i dalje su ključne za kreditni rejting zemlje, ističu iz Fitcha. Navode kako je prijedlog proračuna koji je Vlada nedavno objavila dovodi u pitanje vjerodostojnost plana srednjoročne fiskalne konsolidacije koji je nuždan za svođenje duga na održivu razinu.

Pritom upozoravaju kako se u hrvatskom državnom proračunu za iduću godinu predlaže povećanje konsolidiranog deficita opće države s ovogodišnjih 3,5 na 3,8 posto u 2013.

“Izmjena fiskalnih planova u prvoj godini mandata Vlade smanjuje vjerodostojnost njezine fiskalne strategije, ocjenjuju u Fitchu. Očuvanje investicijskog rejtinga zahtijeva od Hrvatske da stabilizira javni dug u srednjoročnoj perspektivi i da ga počne smanjivati. Revidirani fiskalni ciljevi teško da su s time u skladu”, smatraju u Fitchu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*