Agencija Moody’s potvrdila: Kreditni rejting BiH i dalje je ‘smeće’

Agencija za kreditni rejting Moody’s potvrdila je da je kreditni rejting BiH u kategoriji “smeće”, uz napomenu da su poduzete mjere za jačanje procedura servisiranja duga zemlje.

Moody’s je potvrdio suvereni rejting zemlje na B3, što je šest bodova unutar kategorije smeće. U priopćenju agencije podsjeća se da je u BiH usvojen zakon za jačanje procesa otplate vanjskog duga BiH i uklanjanje nekih od ključnih prepreka koje su krive za kašnjenje u servisiranju duga prema nekoliko multilateralnih financijskih institucija i jednoj komercijalnoj banci početkom godine.

Agencija navodi da su neophodne promjene provedene uz odgovarajući nivo hitnosti. Također podsjeća da ovog tjedna počinju pregovori o novom sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji treba da oživi program strukturnih ekonomskih reformi i omogući da BiH ponovo dobije pristup vanjskim financijama po koncesijskim stopama od MMF-a i drugih izvora.

“U BiH postignut određeni napredak s ciljem članstva u EU, ipak BiH se i dalje suočava sa nesigurnostima oko mogućnosti njenog srednjoročnog ekonomskog rasta, a kriza će vjerojatno usporiti gospodarski rast zemlje u narednih nekoliko godina”, navodi se u priopćenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*