Agencija potrošila 600.000 KM, a zakona o sprječavanju dopinga još nema

Bosna i Hercegovina još nema zakon o sprečavanju dopinga u sportu, premda je Agencija za antidoping kontrolu BiH u 2011. godini potrošila proračunom planiranih više od 600.000 KM.

Agencija je izradila prijedlog tog zakona, a on još nije usvojen u parlamentu BiH, iako su u Zakonu o sportu BiH definirane odredbe o osnivanju Agencije i potreba donošenja tog zakona, pišu Nezavisne novine.

Novinarima ovog lista rečeno je u Agenciji da djeluju u skladu sa međunarodnim konvencijama i antidoping kodeksom, te da im iz tog razloga nepostojanje zakona o sprečavanju dopinga u sportu ne predstavlja problem u radu.

U revizorskom izvještaju za prošlu godinu navedeno je da je Agencija tražila proračun od 837.000 KM, ali da je odobreno 601.073, od čega je 275.000 KM utrošeno za plaće i naknade, odnosno 2.600 KM u prosjeku po zaposlenom, što su demantirali iz Agencije.

U revizorskom izvještaju preporučeno je Agenciji da, između ostalog, preispita opravdanost broja vozila i dodijeljenih prava sa ciljem racionalizacije izdataka za ove namjene, a pri tom su utvrđeni i veliki računi za mobilne telefone.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*