AI: Prošle godine izvšeno 714 smrtnih kazni

smrtna-kaz2 Protekle 2009. godine je u 18 zemalja u svijetu smaknuto 714 ljudi, a u 56 zemalja više od 2000 osuđeno na smrtnu kaznu. To su statistički podaci, koje je u danas objavila organizacija Amnesty International.
Zbog brojnih “tajnih smaknuća”, po prvi put organizacija Amnesty International (AI) nije objavila podatke o smrtnim kaznama u Kini, javlja Deutsche Welle (DW). No, definitivno se može kazati da je najviše smrtnih kazni tokom 2009. godine izvršeno u Kini, navodi generalna tajnica Amnesty Internationala u Njemačkoj Monika Lüke. “Sasvim je jasno da se u Kini ubija najviše ljudi. Međutim, ne znamo točan broj. Kineska vlada nas je do sada zloupotrebljavala jer je koristila naše podatke o broju ubijenih, iako se radi o najmanjem broju. Mnogo ljudi je ubijeno jer su protiv njih vođeni nepravedni i veoma kratki sudski procesi”, navodi Lüke u izjavi koju prenosi DW.
Smrtne kazne u Kini, Iranu i Sudanu se često izriču i iz političkih razloga. U Iranu je prošle godine iz političkih razloga izvršena smrtna kazna nad 388 osoba, navodi se u izvještaju Amnestya. Ali se napominje i da je taj broj, po svemu sudeći, daleko veći.
“Broj izvršenih smrtnih kazni u SAD-u se sa nešto više od 30, koliko je zabilježeno 2008. godine, prošle godine povećao na više od 50. U ćelijama smrti se nalazi više od 3.000 ljudi, a smrtna kazna se još uvijek izvršava u 35 saveznih država. Aktualni američki predsjednik Barack Obama također nije protiv smrtne kazne, nego za. Sve dok se to ne promijeni, teško je vršiti pritisak na Kinu ili Japan”, izjavila je Monika Lüke.
Tokom prošle godine u Europi nije izvršena nijedna smrtna kazna. Pomaci su zabilježeni i u Rusiji. “Ustavni sud u Rusiji je prošle godine potvrdio da u ovoj zemlji više neće biti smrtne kazne jer, kao članica Vijeća Europe, ona to ustvari i ne smije”, upozorava Lüke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*