Akademik Bušatlija: Gradnja Pelješkog mosta je agresija na BiH

Akademik Ibrahim Bušatlija, ekspert za geomorfologiju i član Pomorskog društva BiH, izjavio je za agenciju Anadolija da je Pelješki most “atak na Bosnu”.

“To je jedan konstrukt koji će prelaziti preko naših teritorijalnih voda, našeg unutrašnjeg mora i našeg morskog segmenta koji nas vodi u međunarodne vode. Mi imamo pravo na međunarodne vode putem koridora koji ide od Neuma pa do Korčule. Svaka država koja izlazi na more, pa makar i metar, ona ima pravo na međunarodne vode. Mi imamo koridor od približno 60 kilometara, tj. od zaliva Neum, pa između Hvara i Korčule i dalje na otvoreno more. Ako neko hoće praviti most, mora se obratiti arbitražnom sudu u Hamburgu, Strasbourgu ili gdje hoće, jer se te stvari sudski rješavaju. U suprotnom je to agresija, jer su to naše vode, ne može niko ništa graditi na tuđem teritoriju. Kako ćemo mi drugačije doći do međunarodnih voda nego vodenim koridorom“, zapitao se Bušatlija.

Poručio je vladi BiH da se ne smije cjenkati u vezi sa izlaskom zemlje na otvoreno more, jer će i sama napraviti međunarodni prekršaj ako to učini.

“Hrvati i sad mogu prelaziti preko Neuma, ali problem mosta i kanala će izazvati međunarodni sukob. Neka pogledaju povelju UN-a o pravima mora, šta to znači jednoj državi koja je uvučena u zaljev, a treba ići na otvoreno more. Ako se ispred nje nalazi arhipelag otoka, onda se toj državi odredi koridor od milju i pol ili dvije širine, kojim ona ostvaruje svoje pravo međunarodne plovidbe. To što neke druge snage hoće suprotno da rade, to je atak na našu državu“, poručio je akademik Bušatlija.

Pojedini mediji u BiH istič da se Hrvatska ne obazire se na prijetnje iz BiH da će ih tužiti ako nastave s gradnjom mosta kopno-Pelješac i spriječe izlazak BiH na otvoreno more.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić još prije pet godina najavio je da će BiH tužiti Hrvatsku svim međunarodnim sudovima ukoliko nastavi s gradnjom Pelješkog mosta.

Ističe se također da je Predsjedništvo BiH zaključilo je kako se Pelješki most ne može graditi bez pune suglasnosti dviju država, a nje ne može biti dok se ne riješi pitanje pomorske granice u Neumskom zaljevu.

2 Comments

  1. Ograničena shvačanja:

    Hrvatska kao pomorska zemlja dozvolila je prolaze kroz svoje teritorijalne vode svim trgovačkim i turističkim brodovima svijeta.Brodovima zemlje izlazečeg sunca Japana,Južne Amerike,Britanije,Rusije i Kanade pa konačno neče biti promjene kad su u pitanju brodovi Bosne i Hercegovine.Niti jedna zemlja međunarodne zajednice nije tražila koridor pa netreba niti B.H.Bilo bi žalosno kad bi bilo drugačije.Teritorijalno more B.H.počimlje i završava u Molostonskom kanalu ,da bi brodovi iz Neuma nastavili put bez problema kroz Hrvatske teritorijalne vode do međunarodnih voda, 12 milja iza otočiča Palagruže,Male Palagruže iotočiča Galijula u pravcu ekonomskog pojasa.Hrvatski pomorski zakoni su pisani u harmoniji s međunarodnim pomorskim zakonima.HRVATSKE TERITORIJALNE VODE SU 12 NAUTIČKIH MILJA U PRAVCU EKONOMSKOG POJASA OD NAJISTURENIJIH OTOKA.Sve te informacije se mogu nači u međunarodnom pomorskom pravu i pod : LIMITS OF TERRITORIAL WATERS OF CROATIA:POGLAVLJE III ;THE TERRITORIAL SEA ARTICLE 19. Tvrdnja efendije Ibrahima Bušatlije je netočna jel most bi se gradio s hrvatskog teritorija ravno na hrvatski teritorij bez skretanja iznad hrvatskih teritorijalnih voda.Radi toga Hrvatska netreba tražit dozvolu od nikoga u Hamburgu ili bilo koga drugog.Konzultacije s BH su više iz razloga solidarnosti,da se uvaže želje ili brige konfederativnog partnera ako se mogu.Visina mosta je obično najviša gdje je dubina mora najdublja radi prolaza večih brodova.Da se most nebi gradio u nadnaravne visine,segment najvišeg dijela mosta može se protu utegom,mehanički dizat i spuštat.Saobračajna svijetla i rampa na mostu reguliraju promet.Veliki brodovi prolaze rijetko pa promet nebi bio ometan duže od 10 minuta. Hrvatska neče sigurno graditi most tako nizak da hrvatski brodovi nemogu ploviti do Neuma.Takav sličan most je izgrađen između PRINC EDVARD OTOKA I Provincije NEW BRUNSWICK u Kanadi a dug je 12.2km.Od luke Cape do luke Borden Carleton.Ovaj most nije ravan več vijuga radi konfiguracije morskog dna radi lakše izgradnje mosta i dubine mora radi prolaza brodova.Ja se nadam da če akademik Bušatlija shvatit da ovdije nije cilj kočit ili blokirat razvoj B.H.ako je to čega se on plaši.Radi toga nema potrebe povodit se za sindromom bolesti nekih slovenskih političara koji su krenuli istim putem.Pošten i strpljiv prilaz je potreban kod riješavanja problema izgradnje nametnutih nakaradnim granicama od strane evropskih Bečkih i Istambulskih okupatora u prošlosti a ne produbljivanje po njima stvorenih problema.Ove granice nisu postavljali Dalmatinci,Hercegovci ili Bosanci več tuđin.Kad se most bude gradio pitat če se i istinski stručnjaci međunarodnog pomorskog prava te prijatelji obe republike.
    Pozdrav,Branko

    • Da se nezaboravi. Cija je to zemlja Bosna i Hercegovina.Prije krvava Otomanske okupacije.Otomanska okupacija je komad po komad Hrvatske zamlje oduzimala i uvela Muhamedovu Filozofiju. Ta filozafija unistavala je davno poodmaklu krscansku civilizciju i stvarala jednoumlje.Otomanski okupatori su u zmlju Hrvatsku nseljavali vlahe iz istocni zemalja. Danas ta pasmina pataloski mrzi sve sto je Hrvatsko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*