Akashi: Dayton je bio privremeno sredstvo jer nismo uspjeli doći do istinskog mira

Šesnaest godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma građani BiH moraju još mnogo raditi za stvarni mir i izgradnju međusobnog povjerenja, izjavio je nekadašnji posebni izaslanik UN-a za područje bivše Jugoslavije Yasushi Akashi.

“Daytonski sporazum bio je privremeno sredstvo da bi se ponovo uspostavio mir – jer mi nismo uspjeli doći do istinskog mira. Mislim da je od vitalnog značaja da ljudi u Bosni i Hercegovini još mnogo rade na suštinskom miru i ponovnom uspostavljanju međusobnog povjerenja”, rekao je Akashi u Miločeru, gdje je sudjelovao na skupu “Novi Balkan i proširenje EU”, koji je priredio Europski centar za mir i razvoj (ECPD).

Po njegovim riječima, na Balkanu još ima političkih, ekonomskih i socijalnih problema, ali je stanje bolje nego u vrijeme kada je on nastojao uspostaviti mir među zemljama bivše Jugoslavije. “Barem više ne ratujete međusobno. Ima znakova da se poboljšavaju i uvjeti života, a postoji i mnogo šira perspektiva daljih integracija zapadnog Balkana”, rekao je Akashi.

Govoreći o zločinu na sarajevskoj tržnici Markale, Akashi je rekao da je to i dalje “nejasan slučaj”. “Formirao sam Odbor sa pet članova, velikih stručnjaka koji su dolazili iz pet zemalja. Zaključak koji mi je Odbor predao bio je da je, na osnovu prikupljenih podataka, granata mogla doći i sa strane bosanskih Srba, ali i sa strane koju je kontrolirala bosanska vlada. Dakle, stvar je i dalje nejasna”, rekao je Akashi.

U ragovoru s novinarima japasnki diplomata govorio i o zločinu u Srebrenici. “Što se tiče Srebrenice, duboko žalim što UN nije imao kapacitet spriječiti tu tragediju”, rekao je on. Dodao je da je Srebrenicu štitilo oko 200 vojnika iz Nizozemske koji su bili nedovoljno opremljeni, a da je prema njima išlo nekoliko tisuća srpskih vojnika.

Na skupu u Miločeru predstavljena je Akashijeva knjiga “U dolini između rata i mira” (In the Valley Between War and Peace), u kojoj je bivši izaslanik detaljno iznio viđenje ključnih političkih ličnosti s kojima je pregovarao tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*