Akciji “Hipokrat”: Otkrivena najveća korupcijska afera u povijesti hrvatskog zdravstva

U operativnoj akciji “Hipokrat” USKOK i policija provode kriminalističko istraživanje nad tvrtkom Farmal, njenih 26 zaposlenika, 49 liječnika i jednom ljekarnicom zbog sumnje da su se udružili zbog primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na te zlouporabe.

Informaciju o ovoj akciji, koju mediji nazivaju najvećim korupcijskim skandalom u povijesti hrvatskog zdravstva, objavio je poslijepodne USKOK ne navodeći ime farmaceutske tvrtke koja je liječnicima i ljekarnicima navodno plaćala kako bi pacijentima propisivali njene proizvode.

Neslužbeno se doznaje da su uhićenima, među kojima je i predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi, jutros pretraženi domovi, kao i sjedište tvrtke u Ludbregu.

Iza 15,30 sati prve su uhićenike počeli dovoditi na ispitivanje u sjedište USKOK-a, a riječ je o tzv. stručnim suradnicima odnosno zaposlenicima koji su “na terenu” prodavali Farmalove proizvode. Nakon ispitivanja tužiteljstvo će odlučiti hoće li za osumnjičenike zatražiti zadržavanje u istražnom zatvoru.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da će uhićeni pred dežurnog suca istrage najvjerojatnije biti dovedeni sutra.

U službenom USKOK-ovom priopćenju navodi se da su prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće dobivena od novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Škaričić koja je i nakon toga nastavila istraživanja ovog slučaja.

“Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeoosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012. u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičena zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju liječnika i ljekarnika davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova”, navodi se u priopćenju.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić ranije je potvrdio je da je u velikoj USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji pod istragom 350 liječnika i najavio da se pored danas privedenih čelnika ludbreške farmaceutske tvrtke mogu očekivati brojna uhićenja diljem Hrvatske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*