Ako Slovenija uloži veto na ulazak Hrvatske u EU, to bi joj se moglo obiti o glavu

Libor-RoucekVrijeme za ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji polako istječe, taj je proces već proveden u 21 članici, a jedina koja postupak nije ni započela je Slovenija koja to uvjetuje rješavanje slučaja Ljubljanske banke.

Sa slovenske strane se, bez imalo uvijanja, poručuje da od ratifikacije neće biti ništa dok hrvatska Vlada ne povuče suglasnoti koje je dala bankama za pokretanje tužbi protiv Ljubljanske banke. Cijelu situaciju dodatno komplicira politička kriza u Sloveniji.

Što u cijeloj toj zavrzlami Bruxelles uopće može učiniti kako bi spriječio Ljubljanu u potencijalnom korištenju prava veta na ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja?

Na to je pitanje, u intervjuu Tportalu, odgavaro Libor Rouček, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, češki socijaldemokrat s bečkim doktoratom iz međunarodnih odnosa.

“Nadam se da neće biti veta. Ako ga bude, mislim da bi se to obilo o glavu slovenskoj strani, a naravno da bi to bilo veoma loše i za Hrvatsku, ali i za cijelu Europsku uniju. Dakle, nismo odmakli toliko daleko da govorimo o vetu. Sada je siječanj i pred nama je još nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci. Želim da se to pitanje riješi što je prije moguće, jer je svima u interesu da Slovenija, susjedna zemlja, ne bude posljednja koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor”, izjavio je Rouček.

“Nadam se da će vlade doći do kompromisnog dogovora, jer je postizanje rješenja u interesu Hrvatske i Slovenije. Tko bi se drugi time bavio ako ne dvije vlade?”, rekao je Rouček

On smatra da takva pitanja ne bi smjela stajati na putu proširenja koje je u interesu svih, kako Slovenije, tako Hrvatske i Europske unije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*