Ako ukinu Vjesnik, mogu doći na red i HNK i HTV, a sutra možda i HAZU

“Doista sam bio iznenađen, mogu reći šokiran, olako danom izjavom jednoga ministra da se smjera dokinuti i rasprodati Vjesnik. Izjava je opasna i simptomatična ne samo zbog toga što bismo mogli izgubiti vrijedne dnevne novine koje čitamo neopterećeni reklamama i žutilom, izjava je opasna jer slutim da nakon toga može doći na red i Zagrebačka filharmonija i HNK-ovi, i Radio Sljeme i HTV, a sutra možda i HAZU, Matica hrvatska, pučka otvorena učilišta širom Hrvatske, muzeji i galerije… Naravno, u argumentaciji će se vladajući pozvati na liberalno-kapitalistička opravdanja o financijskoj neučinkovitosti, pričat će o maloj nakladi, “neisplativosti” te krizi u kojoj je cijelo društvo.

Ako političarima nije jasno što znači izgubiti rijetke kulturne i društvene institucije kojima profit nije osnovni cilj, uvjeren sam da hrvatska društvena i intelektualna elita neće šutjeti, nego će dići svoj glas protiv takvih nepromišljenih namjera.

Vjesnik nam je važan zbog svoje ozbiljnosti i profesionalnosti, zbog tradicije koja je iza njega, a i zbog budućnosti u kojoj moramo imati i novine koje nisu pod komercijalnim pritiskom. Sačuvati danas Vjesnik znači poslati jasnu poruku da ćemo sutra sačuvati i druge institucije koje su presudne za naš kulturni i društveni identitet.”

Miro Gavran, književnik, u Vjesniku

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*