Ako žele dobiti hipotekarni kredit, Slovenci se moraju podvrgnuti testu na HIV!

Slovenske banke za odobravanje hipotekarnog kredita koji prelazi iznos od 75.000 eura zahtijevaju i zaključivanje ugovora o životnom osiguranju te test na virus HIV-a.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik je objavio priču anonimnog mlađeg bračnog para koji tvrdi da je i njihov liječnik bio iznenađen kad im je morao napisati uputnicu za testiranje na HIV u sklopu laboratorijskih testova za sklapanje ugovora o životnom osiguranju, prije nego što su od banke koja je to zahtijevala dobili hipotekarni kredit za svoj prvi stan.

Predstavnici strane banke kod koje je zatražen kredit naveli su da je dobivanje takvih podataka o klijentima standard njemačkog reosiguranja Muenchner Rueckversicherung Gesselschaft.

Iako osiguravajuća društva u Sloveniji tvrde da su njihovi podaci zaštićeni te da njihovi zaposlenici potpisuju i posebne izjave kojima se obvezuju na zaštitu privatnosti, postavlja se pitanje tko bi mogao doći do podataka iz takvih dosjea jer sadržavaju mnoge osjetljive podatke, pa i medicinske nalaze budući da se klijentima ne navodi tko će se njima i u koje svrhe koristiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*