Al Qaida je odlučila: Novi lider te terorističke mreže je Ayman al-Zawahri

Novi lider Al Qaide je Ayman al-Zawahri, Egipćanin, kirug, od idućeg tjedna 60-godišnjak. Odluka o njegovom izboru objavljena je na jednoj islamističkoj web-stranici, uz obećanje da će al-Qaida odmah nastaviti sa džihadom, svetim ratom protiv Sjedinjenih Američkih Država i Izraela. Ta borba će biti nastvaljena sve dok, kako je rečeno, “invazione armije ne budu protjerane sa islamskog tla”.

Ayman al-Zawahri je bio i ostat će jedan od najvatrenijih zagovornika mržnje prema Sjedinjenim Državama, ocjenjuje Glas Amerike, ističući kako je bitnije od toga da je smatran mozgom terorističke mreže i planerom najtežih Al Qaidinih napada. Njegovim izborom na lidersku poziciju, šest tjedana nakon likvidacije Osame bin Ladena, neće biti, procjenju stručnjaci za terorizam, promjena u ideologiji i politici Al Qaide.

Kao i Osama bin Laden, i Ayman al-Zawahri se odrekao ugodnog života i mnogih privilegija koje je mogao imati i posvetio propagiranju puritanskih islamističkih ideala, ne prezajući ni od nasilja kao sredstva njihovog ostvarivanja.

Egipaćanin Assem Abdel Maged, islamist koji je prije 30-ak godina dijelio zatvorsku ćeliju al-Zawahrijem sjeća ga se kao “velikodušnog i poeziji sklonog gentlemana”. “Al-Zawahri, ljubazan, ali vrlo krut, nije trpio oponiranje niti ga je bilo moguće uvjeriti da promijeni mišljenje“, izjavio je Maged.

SAD će uloviti i ubiti novoga čelnika Al Qaide, Aymana al-Zawahirija kao što je i Osamu bin Ladena, izjavio je u četvrtak u Washingtonu zapovjednik američkog združenog stožera admiral Mike Mullen. Admiral Mullen je naglasio da Al Qaida i dalje predstavlja prijetnju SAD-u. “Kao što smo nastojali uhvatiti ili ubiti – i uspjeli u likvidaciji – Bin Ladena, sigurno ćemo napraviti istu stvar sa Zawahirijem”, rekao je Mullen novinarima u Washingtonu.

“Nije iznenađenje iz moje perspektive da je promaknut na tu poziciju”, rekao je Mullen. Zawahiri je dugo vremena bio drugi čovjek Al Qaide. Osama bin Laden ubijen je u akciji američkih komandosa u Pakistanu početkom svibnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*