Alain Le Roy: Srebrenica je među najvećim propustima snaga UN u devedesetim

Odlazeći šef mirovnih snaga Ujedinjenih naroda poznatih i kao “plave kacige” Alain Le Roy priznao je da među najveće propuste snaga UN-a 90-ih ubraja genocid u Srebrenici. Odlazeći UN-ov podtajnik za mirovne operacije kaže da, osim ovog “propusta”,  trupe Ujedinjenih naroda “nisu mogle” ili nisu reagirale (puno točnija formulacija) u Ruandi i Somaliji.

– Bile su tri tragedije, tri greške, i od tada smo se strahovito promijenili, rekao je francuski diplomat, koji krajem ove sedmice napušta ured u New Yorku, prenijela je agencija AFP.

Snage UN-a prije pet godina i sada ne mogu se usporediti, rekao je Le Roy, ukazavši da su se te snage u ogromnoj mjeri reformirale da bi postale više profesionalne snage.

Le Roy je ispričao da je zapovjednicima UN snaga tada naredio da moraju ostati u svojim bazama iako su u opasnosti.

“Za mene, ne može postojati sindrom Srebrenica. To je bio slučaj u Obali Bjelokosti, u Sudanu. U Darfuru bilo je momenata kada su mirovnjaci bili pod prijetnjama”, rekao je odlazeći šef mirovnjaka.

– Da sam prihvatio evakuaciju, kredibilitet mirovne misije bio bi izgubljen. Svaki put rekao sam – ne. U svakom slučaju ‘nije bilo lako’, naglasio je Le Roy.

Rastuća međunarodna nestabilnost i ekonomska kriza stavljaju pred mirovne snage UN-a mnogo veće zahtjeve iako one pokušavaju privesti kraju operacije, podvukao je šef 120.000 “plavih kaciga”.

UN želi obustaviti svoju operaciju u Istočnom Timoru iduće godine i početi s povlačenjem svojih snaga iz Liberije, Obale Bjelokosti i s Haitija, rekao je Le Roy i dodao da su mirovnjaci započeli i dvije nove misije – zajedno s vojskom Etiopije u sudanskoj nemirnoj regiji Abieji i u novoj državi Južnom Sudanu.

“Postoje i druge zemlje u koje možemo biti pozvani”, istakao je Le Roy, dodavši da je već u toku planiranje misije promatračkih snaga u Libiji, ako se, ikad, postigne obustava vatre.

Le Roy je rekao da ima političara koji kažu ‘mi želimo da budemo suverena zemlja’ i hoće odlazak mirovnjaka, ali narod u opasnosti nikada neće reći ‘želimo da odete’, zaključio je Le Roy.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*