Alain Terrenoire: BiH treba preoblikovati, ovakvo uređenje je potpuno nefunkcionalno

“Bosna i Hercegovina mora ubrzati proces europskih integracija i ova tema mora biti glavna tema bh. vlasti, a ne beskrupulozna borba za vlast”, jedan je od zaključaka Međunarodne konferencije “BiH u EU – EU u BiH” održane u Sarajevu u organizaciji Paneuropske unije BiH.

Konferencija je završena usvajanjem Deklaracije koja će biti poslana predstavnicima bh. vlasti i europskih institucija.

U Deklaraciji se, između ostalog, naglašava da se od političkih elita traži “angažiranje na rješavanju ekonomskih i socijalnih problema, za razvijanje prijateljstva i suradnje sa zemljama regije i državama članicama EU-a”.

Isto tako Paneuropska unija traži ustavne reforme u BiH “kojima bi svi njezini narodi i građani bili ravnopravni i zadovoljni, afirmiranjem zajedništva u različitosti”.

Od međunarodne zajednice, posebno Europske unije, paneuropejci traže veći angažman.

“Apeliramo na sve države članice EU-a da zauzmu jasan i jedinstven stav prema BiH koji će ovu napaćenu zemlju što prije integrirati, a što je još jedan temelj trajnoga mira…

Zahtijevamo da EU i države članice iskoriste svoj utjecaj i izvrše snažniji pritisak na domaće političke elite da bi ubrzali ispunjavanje zahtjeva euroatlanskih integracija, čak i po cijenu da OHR koristi bonske ovlasti”, istaknuto je u tekstu Deklaracije.

U tom dokumentu se na koncu traži dodatna aktivnost nevladinih organizacija u tim procesima te se građane BiH poziva da izađu na lokalne izbore “i svoj glas daju istinski proeuropski orijentiranim kandidatima, koji će pomoći jačanju lokalne sredine, koja je u trenutnim ustavnim i zakonskim odredbama oštećena”.

Na konferenciji je sudjelovao veliki broj predstavnika bh. vlasti, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora, kao i paneuropejci iz nekoliko europskih zemalja.

Predsjednik Međunarodne panropske unije Alain Terrenoire kazao je da se BiH treba preoblikovati, jer je ovakvo uređenje davno zastarjelo i potpuno nefunkcionalno.

Dodao je da i bh. političari, ali i političari u Europi, trebaju puno više međusobnog povjerenja i solidarnosti jer se samo tako može izaći iz krize.

Na konferenciji su uvodničari bili predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić, predsjedavajući Zajedničke komisije PSBiH za europske integracije Halid Genjac, šef političkog odjela pri Delegaciji EU-a u BiH Stefan Simosas, izaslanica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Željana Zovko, šefica delegacije Vijeća europe u BiH Mary Ann Hennessey, specijalna predstavnica za EU odnose u OHR-u Ulrike Hartmann, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović, šef Odjela za EU pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH Osman Topčagić, direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra, rizničar Međunarodne paneuropske unije Andr Poulin, predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić, direktorica Fondacije Konrad Adenauer – Predstavništvo u Sarajevu Sabina Wlkner, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske Branko Todorović, direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Lejla Kablar, predsjednica udruge “Briješki pleter” Sanijela Matković, te predsjednik i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH Dražen Gagulić i Franjo Topić.

“Sudionici konferencije koji su stigli iz inozemstva sutra će u sarajevskoj katedrali slaviti Misu koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Suorganizator konferencije je Hrvatsko kulturno društvo Napredak”, navode iz PS BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*