Ali, Fraizer i Foreman dolaze u Ljubuški na otvaranje spomenika Juri Čuvalu

Najveće živuće legende svjetskog boksa Muhammad Ali, Joe Fraizer i George Foreman, ljudi koji su ispisali najslavnije stranice povijesti toga sporta, iduće godine doći će u Bosnu i Hercegovinu, ekskluzivno doznaje “Dnevni list”.
Glavni razlog njihova dolaska u BiH i Hrvatsku jest otvaranje spomenika Juri Čuvalu (George Chuvalo), slavnom kanadskom Hrvatu koji potječe iz Hercegovine. Spomenik u prirodnoj veličini bit će postavljen u Čuvalovom rodnom kraju, u Ljubuškom, a čast našem boksaču, koji je poznat i po tome da nikada u karijeri nije ‘pao’ u ringu, odat će upravo Ali, Fraizer i Foreman. Dakako, događaju će prisustvovati i Čuvalo, koji bi iduće godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj trebao provesti dva mjeseca obilazeći gradove i održavajući predavanja o borbi protiv droge. Zanimljivo, njih četvorica nikada zajedno nisu bili nazočni jednom događaju, pa će Ljubuški biti poprište jednog povijesnog trenutka. Također, planirano je da se Muhammadu Aliju priredi veliki doček u Sarajevu.
Čuvalo je nakon slavne boksačke karijere doživio veliku obiteljsku tragediju, koja ga je takoreći natjerala da započne borbu s jedinim od najvećih poroka današnjice. Naime, droga je Čuvalu uzela tri sina, a supruga mu je pogođena tragedijom izvršila samoubojstvo.
“Nikada nisam ni pomislio da će moji sinovi postati ovisnici. Nakon što sam završio karijeru, sve je izgledalo kako se samo poželjeti može. Sa ženom Lynn dobio sam petero djece, četiri sina i kćerku, imali smo veliku i složnu obitelj. Trajalo je to do sredine osamdesetih, a onda je počelo”, govorio je Čuvalo prilikom prošlogodišnjeg posjeta Hercegovini u koju je 2009. došao prvi puta nakon 39 godina.
Ljubušaci doista imaju puno razloga biti ponosni na svoga “Kanađanina” kojemu će s razlogom podići spomenik. U karijeri je podijelio knock outa više nego što su Rocky Marciano, Joe Frazier i Mike Tyson odradili mečeva, a boksao je s takvim veličinama kao što su Muhammad Ali, Georg Forman, Floyd Patterson, Ernie Terrell, Joe Frazier, Jerry Quarry i brojni drugi. U doba kada je boks doživljavao svoje vrhunce zadivio je svijet svojim boksačkim umijećem i borbenošću po kojoj je bio itekako prepoznatljiv. Bio je prvi Hrvat koji je mnogim našim boksačima otvorio put u svijet profesionalnog boksa. I dan danas prepričavaju se njegove borbe s Muhammadom Alijem.
Čuvalo jedini borac kojeg Muhammad Ali nije uspio “slomiti”, a boksali su 27 rundi u dvije borbe! Prvi put borili su se u Torontu 1966., a Ali je poslije 15 rundi bespoštedne borbe pobijedio na bodove. Druga borba dogodila se šest godina poslije u New Yorku (Madison Square Garden) kada je nakon 12 rundi ponovno Ali izašao kao pobjednik, i opet na bodove. Nakon njihovog prvog dvoboja, ’66. u Torontu, ostalo je zabilježeno da je pobjednik poslije žestoke borbe završio u bolnici mokreći krv, a poraženi je otišao sa ženom na ples! Uz borbu Čuvala i Alija vezana je i još jedna zanimljivost. Naime, njihov drugi meč, ’72. u New Yorku navodno je poslužio kao inspiracija Sylvesteru Stalloneu da snimi legendarni film “Rocky”.
Čuvalo je imao bombastičan ulazak u profesionalni boks. Godine 1956. je debitirao u među borcima golima do pojasa i u jednoj večeri imao četiri borbe. Sve četiri dobio je nokautom zaradivši 500 dolara. “To je bila moja prva profesionalna noć, nokautirao sam svu četvoricu, padali su, bing, bing, bing, bing”, slikovit je Čuvalov opis pokera nokauta.
U profesionalnoj karijeri koja je trajala 21 godinu Jure se dva puta borio za titulu svjetskog prvaka u superteškoj kategoriji, a boksom se prestao baviti 1979. Jedanaest godina poslije uvršten je u kanadsku “Kuću slavnih”, a 1998. zbog humanitarnog rada i borbe protiv droge dobio je “Orden Kanade”, najveće priznanje te zemlje. Zvijezda s njegovim imenom postavljena je na “Šetalištu slavnih” 2005.
Impresivan je podatak da je zabilježio 73 pobjede od čega 64 knock outom, a još impresivniji je podatak da je jedini profesionalni boksač koji nikada u karijeri nije pao u ringu. Čuvalo se devet puta borio u slavnom Madison Square Gardenu, njujorškoj Areni u kojoj su odrađeni neki od najvećih mečeva u povijesti.
Izvor: Dnevni list

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*