Aliji Osmiću smanjena kazna za zločine nad Hrvatima u Bugojnu

Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je pravomoćno osudio na tri godine zatvora bivšeg pripadnika Armije BiH Aliju Osmića zbog ratnih zločina počinjenih nad zarobljenim Hrvatima na području Bugojna.

Prizivno vijeće Suda BiH tako je drastično smanjilo kaznu Osmiću koji je u prvostupanjskom postupku bio osuđen na jedanaest godina zatvora.

Pravomoćnom presudom potvrđeno je kako je Osmić kriv za zlostavljanje zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tijekom 1993. i 1994. godine koji su bili zatočeni na tri različite lokacije u Bugojnu. Proglašen je krivim jer je kao pripadnik vojne policije Armije BiH osobno sudjelovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika.

Pred sudom BiH ranije su zbog ratnih zločina nad zatočenim hrvatskim civilima u Bugojnu izrečene zatvorske kazne od trinaest, odnosno šest godina zatvora Senadu Dautoviću, ratnom načelniku bugojanske policije te Nisvetu Gasalu koji je bio na dužnosti zapovjednika zarobljeničkog logora na lokalnom nogometnom stadionu, u kojemu je bilo zatočeno više od tri stotine Hrvata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*