Alkalaj: BiH do kraja 2010. predaje aplikaciju za status kandidata u EU

Vlasti Bosne i Hercegovine bi do kraja ove godine, odnosno tijekom predsjedanja Kraljevine Belgije Europskom unijom (EU), trebale predati aplikaciju za kandidacijski status u EU. To je, kako navodi sarajevsko Oslobođenje, izjavio Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova BiH. On je naveo kako se uskoro očekuje definiranje vanjske politike EU koje podrazumijeva uvođenje specijalnog predstavnika Europske unije za zapadni Balkan.

“Tijekom rujna, a najkasnije u listopadu, očekuje se definiranje vanjske politike EU koja podrazumijeva uvođenje specijalnog predstavnika Europske unije za zapadni Balkan. Kroz implementaciju te politike stvorile bi se mogućnosti da BiH preda aplikaciju za kandidacijski status u EU bez ispunjavanja uvjeta 5+2. O tome još traju usuglašavanja unutar EU. Kroz implementaciju te politike stvorile bi se mogućnosti da naša zemlja preda aplikaciju za kandidacijski status u EU. Imamo veliku podršku u EU za ovaj korak. Ako se politika EU definira kako se očekuje, onda će se stvoriti pretpostavke da do konca godine predamo aplikaciju naše zemlje za kandidacijski status u EU”, kazao je Alkalaj.

On je istaknuo da bi u slučaju uspostave specijalnog predstavnika EU za zapadni Balkan u BiH ojačala uloga EU, odnosno da bi na jedan način došlo do razdvajanja EUSR-a (specijalnog predstavnika EU) i Ureda visokog predstavnika (OHR).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*