Alkalaj: Sve spremno za održavanje konferencije EU-zapadni Balkan

Završene su sve pripreme za konferenciju Europska unija – zapadni Balkan na visokoj razini koja će u srijedu 2. lipnja biti održana u Sarajevu, potvrdio je danas novinarima ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. Ovaj sastanak, koji se održava na inicijativu Kraljevine Španjolske, kao predsjedajuće EU, okupit će ministre vanjskih poslova država članica EU, visoke dužnosnike EU, SAD, Ruske Federacije, Turske te međunarodnih organizacija.

Kako je rekao Alkalaj, na sastanku se očekuje 48 izaslanstava, 29 ministara i generalnih tajnika institucija i organizacija u EU, 33 zamjenika ministara vanjskih poslova i sedam generalnih tajnika ministarstava vanjskih poslova, koji su u rangu zamjenika ministara.

On je ustvrdio da se na konferenciji očekuje usvajanje deklaracije. Njen tekst se još usuglašava te ministar navodi da je imao uvid samo u neke dijelove ovog dokumenta.

Očekuje da će ova deklaracija još jednom potvrditi opredijeljenost i otvorenost EU za članstvo svih zemalja zapadnog Balkana, ali i potrebu nastavka regionalne suradnje, jačanja regionalne stabilnosti i sigurnosti te rješavanja problema i otvorenih pitanja.

Ministar Alkalaj je ukazao na značaj održavanja ove konferencije u Sarajevu i BiH jer se time doprinosi drugačijem imidžu naše zemlje.

– Na ovaj način pokazujemo da možemo organizirati ovako značajan sastanak, pružajući sliku stabilnosti i spremnosti naše zemlje za europski i euroatlantski put, podcrtao je bh. šef diplomacije, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Makedonije Antoniom Milošeskim.

Izrazio je očekivanje da će na ovoj konferenciji još jednom biti potvrđena odluka o liberalizaciji viznog režima, što će omogućiti da, nakon procedure u EU u trajanju od nekoliko mjeseci, građani slobodno putuju u zemlje EU.

1 Comment

  1. gosn. Alkalaj,,
    vas bih hrvati nikada izabrali da budete kadar u nase ime,,muslimani su vas postavili da dobro predstavljate sarajevo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*