Aluminij tužio ‘Dnevni list’ i ‘Dnevni avaz’

Mostarski Aluminij podnio je odvojene sudske tužbe protivu dvaju dnevnih listova, mostarskoga Dnevnog lista i sarajevskoga Dnevnog avaza, poradi počinjenja djela klevete, priopćio je Ured za odnose s javnošću Aluminija d.d..

Županijskomu sudu u Mostaru podnijeta je tužba protivu Dnevnoga lista, i to novinarke Vanje Bjelica-Čabrilo, glavnoga i odgovornog urednika Daria Lukića te protivu izdavača Dnevni list d.o.o. Mostar, Županijskomu sudu u Sarajevu podnijeta je tužba protivu Dnevnoga avaza, i to novinara Faruka Vele, glavne i odgovorne urednice Indire Ćatić te protivu izdavača Avaz-roto press d.o.o Sarajevo.

Kako stoji u priopćenju, u Dnevnom listu je 14. lipnja 2011. godine objavljen tekst “Direktori skrivaju milijardu maraka depozita”, u kojem je “iznesen niz netočnih i klevetničkih navoda, zbog kojih je Aluminij pretrpio materijalnu štetu u vidu izgubljene dobiti zbog gubitka očekivanih ili smanjenja postojećih poslova”.

U Dnevnomu avazu je 27. lipnja 2011. godine objavljen tekst “Mostarski kombinat dobiva jeftiniju struju”, u kojemu je, kako se navodi, “iznesen niz netočnih informacija s isključivom nakanom tuženika za nanošenjem štete poslovnomu ugledu Aluminija”. “Kleveta je, još izravnije, ponovno počinjena u istoj tiskovini, s potpisom istoga novinara, dana 4. srpnja 2011. godine, u tekstu ‘Građani FBiH plaćati će jeftiniju struju za Aluminij’. S ciljem stvaranja još veće, a neistinite medijske senzacije, Dnevni avaz je taj članak plasirao i na naslovnoj stranici, a cjelokupan je tekst urađen s nakanom iznošenja neistine, blaćenja Aluminija i narušavanja njegova poslovnog ugleda”, stoji u opriopćenju.

U obje podnesene tužbe, tražena visina odštete iznosi po 100 tisuća maraka, a osim toga novčanog iznosa, izmirenja pripadajuće zakonske kamate od dana objave tekstova, kao i naknade troškova sudskoga postupka, Aluminij sudovima predlaže objema tiskovinama dosuditi obvezu objave pravorijeka na njihovim stranicama u roku od 30 dana po pravomoćnosti pravorijeka, te izreći im sudske mjere o zabrani iznošenja neistinitih činjenica, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Aluminija d.d.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*