Aluminij zbog poskupljenja struje započeo gašenje proizvodnje

Direktor Aluminija iz Mostara Ivo Bradvica izjavio je danas da će se započeti sustavno gasiti pogoni ostvare li se najave o poskupljenju električne energije od strane vlasti u BiH te da bi negativan rasplet mogao otežati i poslovanje više tvrtki u Hrvatskoj i narušiti odnose s Hrvatskom koja je 12-postotni vlasnik u toj kompaniji.

Županija Hercegovačko-neretvanska živi od Aluminija, koji uplaćuje doprinose, carine, puni proračune pa tek onda isplaćuje plaću radnicima. To bi značilo ‘gašenje’ županije, drastično umanjivanje prihoda u proračunu Federacije BiH i narušavanje odnosa s Republikom Hrvatskom koja je 12-postotni vlasnik Aluminija, izjavio je Bradvica na konferenciji za novinare u sjedištu uprave Aluminija.

Kazao je i da bi urušavanje Aluminija značajno umanjilo promet Luke Ploče i Hrvatskih željeznica, a u pitanje bi došao i rad TLM-a Šibenik.

Predložio je da Aluminij umjesto poskupljenja električne energije uzme zajam kako bi pomogao Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je u iznimno teškoj situaciji zbog hidrološki loše godine i visoke uvozne cijene električne energije koju nabavlja po približno 60 eura po megavatsatu (MWh), a prodaje Aluminiju po 48 eura po MWh.

Ocijenio je nepoštenim da Aluminij otpušta radnike i provodi uštede, a da Elektroprivreda u posljednjih godinu dana zapošljava novih 350 radnika.

Elektroprivreda Herceg-Bosne sa sjedištem u Mostaru uputila je zahtjev Regulacijskom povjerenstvu za električnu energiju Federacije BiH za povećanje cijene struje od 33 posto za potrošače na visokome naponu od 110 kilovolti, ne tražeći istodobno poskupljenje za male i srednje potrošače.

Procjenjuje se da će Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne ostvariti gubitak od 10 milijuna eura ukoliko ne dođe do poskupljenja električne energije

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*