Alžirac Frendi Omar drugi put deportiran iz BiH

Vlasti Bosne i Hercegovine deportirale su Frendija Omara, državljanina Alžira koji je označen kao osoba koja predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti BiH, potvrđeno je iz sjedišta Ministarstva sigurnosti BiH u Sarajevu.

Kako se navodi u priopćenju, Omar je u pratnji agenata bosanskohercegovačke službe za poslove sa strancima deportiran u Alžir, a uz mjeru protjerivanja izrečena mu je i zabrane ulaska u BiH u razdoblju od pet godina.

Omar je već protjerivan iz BiH i to 2010. godine, no nakon toga se ilegalno vratio u BiH, a policija ga je u rujnu 2011. godine pronašla na području Čajniča u istočnoj Bosni. Ponovo je uhićen, a nakon toga je bio smješten u imigracijsko središte u okolici Sarajeva, gdje je čekao ponovnu deportaciju.

Ministarstvo sigurnosti nije navelo zbog čega je točno Omar proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost, no navodi se kako je on koristio različite identitete pokušavajući na taj način izbjeći deportaciju iz Bosne i Hercegovine.

Mediji su ranije javljali kako je Omar tijekom rata u BiH bio pripadnikom postrojbe “El mudžahid”,koja je djelovala u sastavu Armije BiH i bila sastavljena od dragovoljaca podrijetlom iz afro-azijskih zemalja.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, trenutačno je u Imigracijskom središtu u Istočnom Sarajevu smješteno 39 stranih državljana, a među njima su i tri osobe koje su, kao i Omar, proglašene prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH.

Pored njih, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima BiH je i jedan strani državljanin koji također predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH, a kojem je odlukom Suda BiH određena mjera nadzora na kućnoj adresi uz svakodnevnu obavezu javljanja policiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*