Američka veleposlanica: Nema više pregovora o statusu Kosova

Sjedinjene Američke države podržavaju pregovore Srbije i Kosova o praktičnim pitanjima, ali ne i o statusu jer je to pitanje završena priča, izjavila je američka veleposlnica u Srbiji Mary Warlick u intervjuu tjedniku “Economist”. Ona je rekla da se SAD, zajedno s “kolegama iz EU-a i dužnosnicima iz Prištine” zalaže da se “riješe pitanja poput opskrbe strujom svih žitelja Kosova, telefonije, carine, pravosuđa, odnosno da se unapredi kvaliteta života ljudi“.

“Podržavamo i ohrabrujemo suradnju i dijalog Beograda i Prištine po tim pitanjima. Ipak, kad je reč o obnavljanju pregovora o statusu, Kosovo je nezavisno i mislim da se tu ništa ne može prijmeniti”, istaknula je Mary Warlick. Po njezinom mišljenju, ni presuda Međunarodnog suda pravde neće utjecati na status Kosova: “Međunarodni sud pravde odlučuje konkretno o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova, a ne o priznavanjima nezavisnosti od strane pojedinačnih država. Iz pozicije SAD, pitanje teritorijalne nezavisnosti Kosova je riješeno. Mi podržavamo dijalog Srbije i Kosova, ali o nekim praktičnim pitanjima koja su i dalje otvorena.”

Upitana bi američka administracija pristala na podjelu Kosova, veleposlanica je ponovila kako je za SAD “ovo pitanje riješeno” i naglasila da Wasington neće podržati “nikave napore u pravcu promjene statusa, što znači ni podelu Kosova”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*