Američki Bošnjaci od Ban Ki-moona traže ispriku zbog “Marša na Drinu” u sjedištu UN-a

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Haris Alibašić poslao je pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kojem traži da se UN ispriča žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini zbog koncerta koji je organizirao predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić, a na kojoj se svirala pjesma “Marš na Drinu”.

“Genocid, silovanja, ubojstva i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Srebrenici i Žepi, kao i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, izvršavani su od strane srpskih nacionalista upravo uz tu pjesmu. Ova fašistička pjesma korištena je u cilju motiviranja i potpaljivanja mržnje protiv nesrpskog stanovništva, a navela je na ubijanje na tisuće Bošnjaka. Nažalost, ista pjesma odzvanjala je hodnicima Ujedinjenih nacija u New York-u, a članovi Ujedinjenih nacija su je punog srca podržali”, stoji u pismu koje je Alibašić uputio Ban Ki-moonu .

Kaže kako je strašno vidjeti da se UN koristi za izvođenje pjesme koja je služila kao ratnički poklik tijekom izvršavanje ratnih zločina i genocida u BiH.

“Apeliramo na vas i Ujedinjene narode da izdate javnu ispriku svim žrtvama Bosne i Hercegovine koje su počinjene od stane srpskih nacionalista”, dodao je Alibašić.

U prosvjednom pismu glavnom tajniku Ban KI-moonu, koje je svojim potpisima podržalo više od 85.000 bosanskih Amerikanaca i Kanađana, među ostalim stoji: “Vaša ekselencijo, želimo da izrazimo razočaranje zbog koncerta održanog u UN koji je organizovao Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije. Koncert je bio skandalozno uvredljiv za žrtve genocida u BiH jer je hor otpevao ozloglašenu i napadačku srpsku nacionalističku pesmu ‘Marš na Drinu’.”

Kako je javila agencija Fena, videoklip sa snimkom ove proslave se još nalazi na službenoj web stranici UN-a i to posebno pogađa žrtve genocida koje od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona zahtijevaju da pod hitno skine spornu snimku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*