Američki general strahuje da će raspad eurozone završiti ratom

Načelnik glavnog stožera američkih oružanih snaga general Martin Dempsey izrazio je zabrinutost zbog “potencijala za građanske nemire” usljed širenja financijske krize u Evropi, ističući da bi oni mogli prerasti u rat u Europi.

Još nije jasno hoće li najnovije koraci, koje su poduzeli lideri EU-a biti dovoljni za održanje eurozone, rekao je general Dempsey, ističući da bi njezin eventualni raspad imao posljedice za Pentagon.

“Europa je pred velikom rizikom. Znam da su poduzeli određene mjere kako bi se 17 članica eurozone bolje usaglasile u monetarnoj i fiskalnoj politici. Međutim, nije jasno, bar meni, da hoće li ih to ‘ljepilo’ održati zajedno”, rekao je general Dempsey, prenosi BBC.

“Zabrinut sam zbog mogućih nemira u Europi. Europska unija je pred velikim rizikom od sukoba”, rekao je prvi čovjek američke vojske i savjetnik predsjednika Baracka Obame. Dogovor zemalja EU bez Velike Britanije mogao bi dovesti do rata, smatra general Dempsey, izražavajući veliku zabrinutost zbog mogućeg vojnog angažmana SAD-a u tom eventualnom sukobu.

“Zabrinut sam da bi i američka vojska u Europi mogla biti izložena zbog mogućnosti građanskih nemira i raspada Unije. Amerikanci nemaju baš malu vojnu silu u Europi. Širom kontinenta rasuto je oko 80.000 ljudi u uniformi i još 20.000 civila koji rade za vojsku. Najveći dio se nalazi u Njemačkoj, gdje su još od Drugog svjetskog rata”, napomenuo je Dempsey.

Podsjetimo, na europskom summitu, održanom u petak u Bruxellesu, sve članice EU-a osim Velike Britanije usuglasile su se oko dogovora o stvaranju fiskalne unije. Velika Britanija je odbila da potpisati novi sporazum, pozivajući se na nacionalne interese.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*