Američki institut: Eurozona je opet potonula u recesiju

Eurozona je potonula u recesiju, objavio je Institut za međunarodne finansije (Institute of International Finance – IIF), vodeća međunarodna bankarska organizacija sa sjedištem u Washingtonu. IFF navodi da se stanje u 17-članoj zoni primjene jedinstvene europske valute naglo pogoršava.

“Situacija u eurozoni ozbiljno se pogoršava u posljednjih mjesec dana. Gospodarstvo je kliznulo u stanje za koje smatramo da se može nazvati recesijom i da će samo povećati proračunske manjke i dodatno oslabiti kvalitet imovine banaka”, stav je IIF-a.

Institut ukazuje da su dolazeći ekonomski podaci za tek završeno treće tromjesečje i za početak četvrtog slabiji nego što se očekivalo. Ekonomisti IIF-a istakli su porast nezaposlenosti u Njemačkoj, najvećoj europskoj ekonomiji, te usporavanje industrijske proizvodnje u eurozoni.

Predviđaju smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u četvrtom tromjesečju za dva posto u odnosu na isto tromjesečje godinu prije, kao i isti tempo pada u prva tri mjeseca iduće godine. Za cijelu 2012. očekuje se smanjenje BDP-a za jedan posto u odnosu na ovu godinu.

Slabost u eurozoni može se preliti na ostatak svijeta kroz brojne kanale, a jedan od najizravnijih i najsnažnijih je bankarski sektor.

Loše ocjene i prognoze američkog instituta prate loše vijesti iz Strasbourga. Naime, u tom gradu održani prvi trojni susret Angele Merkel, Nicolas Sarkozyja i Marija Montija nije donio rješenje za euro i eurozonu.

Jedinstven novinarski stav poslije summita u Strasbourgu glasi: riječ je o fijasku, potpunom neuspjehu. Zapravo, složili su se oko toga da se oko ničeg nisu u potpunosti složili.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*