Američki profesor brani Karadžića: Želio je okončati rat i sačuvati živote civila

Svjedočeći pred Haaškim sudom u odbranu Radovana Karadžića, američki profesor Ronald Hatchett izjavio je da je tijekom boravka na Palama u jesen 1994. godine bio “zapanjen” odlučnošću i naporima tadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) da okonča rat u BiH i sačuva živote civila, prenosi BIRN – Justice Report.

Hatchett, bivši časnik američke vojske i civilni predstavnik Pentagona u europskim sigurnosnim organizacijama, sa Karadžićem se sreo na Palama sredinom rujna 1994. kao član delegacije društva za istraživanje Balkana pod imenom “Lord Byron”.

U izjavi koju je Karadžić uveo u dokaze u pisanom obliku, Hatchett je opisao kako je Karadžić odlučno odbio sugestiju generala da se rat može okončati samo “velikom srpskom vojnom ofanzivom” na Sarajevo.
“Neću pokrenuti veliki vojni napad na grad pun ljudi koji bi ubio tisuće na obje strane kad znam da nam ne bi bilo dozvoljeno da ga zadržimo u okviru mirovnog rješenja”, naglasio je Karadžić, po svjedočenju Hatchetta.

Karadžić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Svjedok Hatchett je izjavio da Karadžića nikada nije čuo da kaže da će RS biti čisto srpska niti da u njoj neće biti mjesta za Bošnjake i Hrvate.

Kada ga je, snimajući, upitao kakav je njegov stav o etničkom čišćenju, Karadžić mu je odgovorio da “to nikada nije bila politika RS-a” i da će poslije rata svim izbjeglicama biti omogućeno da se vrate u svoje domove.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*