Američki univerzitet u BiH dodijelio počasni doktorat Tanji Fajon

Na inicijativu studenata Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH), Senat AUBiH donio je odluku o dodjeli titule počasnog doktora znanosti članici Europskog parlamenta, Slovenki Tanji Fajon.

Ceremonija dodjele počasnog doktorata održat će se u Sarajevu, u amfiteatru AUBiH (zgrada UNITIC-a), 14. prosinca ove godine a početkom u 16 sati, dan prije uspostavljanja bezviznog režima sa zemljama članicama Schengenskog ugovora za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

– Gospođica Fajon je svojim znanjem, odlučnošću i nesebičnim zalaganjem dala veliki doprinos u donošenju odluke o uspostavljanju bezviznog režima u Europskoj uniji za građane Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Kao poseban simbol slobode i jednakosti, bezvizni režim ima nemjerljiv značaj za cijelu Bosnu i Hercegovinu i njezinu akademsku zajednicu, jer omogućava aktivan proces mobilnosti studenata i nastavnika kao ključnog faktora za podizanje kvalitete cjelokupne sveučilišne djelatnosti. Zbog svega ovoga, ali i zbog ogromnog značaja kojeg će vizna liberalizacija imati za mlade u Bosni i Hercegovini, a na inicijativu studenata Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, odlučili smo gospođici Fajon dodijeliti titulu počasnog doktora znanosti, ističe se u obrazloženju Senata AUBiH.

AUBiH može dodijeliti počasni doktorat (doctor honoris causa) istaknutim znanstvenicima i javnim osobama iz zemlje i inozemstva za izuzetne doprinose u pojedinim područjima znanstvenog, znanstveno-nastavnog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kao i za izuzetne doprinose u duhovnom i materijalnom razvoju i djelovanju na promociji mira, tolerancije i humanosti.

Diplomatske aktivnosti Tanje Fajon i njezin izuzetni doprinos razvoju demokracije na prostorima Jugoistočne Europe, su razlog više što je AUBiH ove godine odlučio podržati slovensku političarku.

Tanja Fajon rođena je 9. svibnja 1971. god. u Ljubljani. Diplomirala je žurnalistiku na Univerzitetu u Ljubljani, a magistrirala na Univerzitetu za intredisciplinarne studije u Belgiji. Članica je Europskog parlamenta od 2009. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*