Američki veleposlanik Moon: Vladajuća koalicija u BiH morat će se bazirati na kompromisima

Integriranje Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO najbolji je put ka miru, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu, rekao je u nedjelju na redovnoj sesiji “Kruga 99” ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

Tijekom izlaganja, Moon je govorio o ključnim koracima za napredak BiH: integraciji u EU i NATO, ekonomiji, obrazovanju, nezavisnosti medija, njegovanju demokracije i europskih vrijednosti, prenijela je Fena.

Istaknuo je da SAD ostaju stalni prijatelj i partner BiH u njezinim naporima da se integrira u EU i NATO.

– Nažalost, još uvijek čekamo na formiranje vlasti na državnom nivou. Vladajuća koalicija morat će se bazirati na kompromisima te treba biti inkluzivna, široka i spremna na ostvarivanje konkretnih rezultata za dobrobit svih građana BiH, poručio je Moon.

Dodao je da tri uvjeta za status zemlje kandidata: implementacija presude “Sejdić-Finci”, pitanje državne imovine i popis pučanstva mogu biti riješeni isključivo zajedničkim radom i zalaganjem.

“Dobivanje statusa zemlje kandidata pokazalo bi da je BiH ozbiljna i stabilna država, pogodna za ulaganja. Niz godina potraćeno je na konflikte političkih stranaka i njihovih lidera. Građanima ove zemlje, u isto vrijeme, je teško i jedva spajaju kraj s krajem”, obrazložio je Moon.

Kada je u pitanju razvoj ekonomije i kreiranje konkurentnosti, Moon je istakao neophodnost kreiranja pozitivne poslovne klime. BiH je među najmanje konkurentnim zemljama i slovi za zemlju u kojoj je najteže poslovati. Osnovnim razlogom za tako lošu reputaciju, američki veleposlanik smatra ogromnu birokraciju.

– Poslovni ljudi, potencijalni investitori, žale se na ogroman birokratski aparat, previsoke takse,  konfliktne uvjete različitih nivoa vlasti, pojasnio je Moon.

Isto vrijedi i za sektor u koji BiH polaže najviše nade – energetski. Po njegovim riječima, ključ je u kreiranju povoljnije klime, odnosno, davanje veće kontrole investitorima.

Nadalje, Moon smatra da je neophodno revidirati javnu potrošnju navodeći da su se i SAD suočavale s teškoćama u kontroliranju proračuna.

– Bh. lideri trebaju pokazati spremnost da se osobno žrtvuju. To uključuje smanjenje plaća i troškova i skromniji život. U isto vrijeme, preostali novac treba ulagati u obrazovanje i razvojne projekte, rekao je Moon.

I obrazovanje, mišljenja je Moon, treba iz korijena promijeniti. Obrazovni sustav BiH danas proizvodi neadekvatne radnike koje, nerijetko, poslodavci moraju iznova učiti. Sistem ne inkorporira cjeloživotno učenje koje od radne snage zahtijeva stalno prilagođavanje uvjetima tržišta.

Kada je u pitanju korupcija, Moon je istaknuo da se u efikasnu borbu protiv nje trebaju jednako uključiti svi nivoi vlasti, posebno oni najviši.

– Nedopustivo je da u jednoj zemlji koja teži ka EU, određeni političari napadaju pravosudni sustav iste te zemlje, podcrtao je američki ambasador u BiH.

Govoreći o slobodi i nezavisnosti medija, Moon je osudio nedavni pokušaj mijenjanja Statuta BHRT-a, a koji bi, pojasnio je bio itekako štetan za nezavisnost medija.

– To je neprihvatljivo, rekao je Moon.

Dodao je da preopterećenost medijskog prostora otvara mogućnost za političko uplitanje u rad medija te da smanjuje kvalitetu.

– Moram primijetiti da i mediji u FBiH i u RS-u često zastupaju interese određene političke struje i njihova su produžena ruka. Nacionalistička retorika i manipulacija žrtvama otežavaju proces pomirenja i izgradnje trajnog mira i stabilnosti, upozorio je američki ambasador Patrick Moon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*