Američko veleposlanstvo kritiziralo SDA zbog bojkota sastanka o Mostaru

veleposl-sad-sarajevoAmeričko veleposlanstvo u BiH razočarana je odlukom Gradskog odbora SDA Mostar da ne sudjeluje u razgovorima o Mostaru, čiji je domaćin bio OHR, ocjenjujući da umjesto konstruktivnog rada taj odbor izbjegava odgovornost, okrivljujući međunarodnu zajednicu.

“Očekujemo da sve stranke, uključujući i SDA Mostar, konstruktivno sudjeluju u procesu koji vodi OHR. Više od tri mjeseca nakon što su lokalnih izbori održani u ostalim općinama, građani Mostara i dalje čekaju da lokalni lideri preuzmu odgovornost i postignu konsenzus o napretku u implementaciji Odluke Ustavnog suda BiH”, priopćeno je iz američkog veleposlanstva.

Veleposlanstvo očekuje da stranke postupe na pravi način i da interese građana Mostara stave na prvo mjesto, te da poštuju sudske odluke i sudjeluju u procesu koji vodi Ured visokog predstavnika.

Nastavak pregovora političkih stranaka o izmjenama Statuta grada Mostara koji je jučer održan u sjedištu OHR u Sarajevu završen je bez konkretnih rezultata.

Sastanku su nazočili predstavnici SDP-a BiH, Narodne stranke “Radom za boljitak”, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Stranke za BiH, Hrvatske stranke prava i Saveza za bolju budućnost, a kako su ranije i najavili na sastanak nisu došli predstavnici Stranke demokratske akcije.

Mostarski Gradski odbor SDA je u pisanoj formi prije sastanka u Sarajevu obavijestio visokog predstavnika Valentina Inzka da neće uazočiti pregovorima jer je konstatirao da radni materijali ne sadrže nijednu sugestiju ili prijedlog koji je Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Mostara dostavio OHR-u i koji su izneseni u bilateralnim razgovorima iz prethodnog razdoblja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*