Amerika lobira za ulazak Hrvatske u EU

Američki potpredsjednik Joe Biden u utorak je na sastanku s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Washingtonu istaknuo snažnu potporu SAD-a ulasku Hrvatske u Europsku uniju i pozdravio suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). “Potpredsjednik je naglasio snažnu potporu SAD-a za kandidaturu Hrvatske za EU. U tom kontekstu, on je toplo pozdravio suradnju Hrvatske s ICTY-jem, te napore hrvatske vlade da provede ključne gospodarske reforme”, naglasio je njegov ured u priopćenju koje je Bijela kuća objavila u utorak navečer.
Američki potpredsjednik istaknuo je blisko partnerstvo SAD-a s Hrvatskom, ukazao na prvu godišnjicu pristupanja Hrvatske NATO-u, te izrazio priznanje za doprinos Hrvatske operacijama NATO-a, posebno u Afganistanu, dodaje se u priopćenju.
Biden je također pozdravio napore Hrvatske za unaprijeđenje stabilnosti i dobrih odnosa unutar jugoistočne Europe, te odao priznanje premijerki Kosor za postizanje rješenja u dugotrajnom sporu sa Slovenijom, kroz arbitražni sporazum.
On je također pohvalio napore Hrvatske da razvije bliskije bilateralne odnose sa Srbijom, da pruži potporu Kosovu, te da pomogne u naporima međunarodne zajednice da promiče reforme i poboljša fukcioniranje države Bosne i Hercegovine.
Kosor je nakon sastanka koji je trajao jedan sat ispred Bijele kuće novinarima izjavila kako je na sastanku iskazana puna potpora SAD-a dovršetku pristupnih pregovora Hrvatske s EU, nastavku borbe protiv korupcije i mjerama za oporavak hrvatskog gospodarstva.
Uoči posjeta Jadranke Kosor Washingtonu, Sjedinjene Američke Države su u više navrata potvrdile da podupiru ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a osobito eksplicitne izjave, i to u nekoliko intervjua, u tom je smislu dao američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Foley. On je svojim saveznicima u Europskoj uniji jasno poručio kako SAD smatra da Hrvatska ispunjava sve uvjete vezane uz suradnju s Haaškim sudom, a to je glavni uvjet za otvaranjem poglavlja 23 u pregovorima Hrvatske s EU-om. Komentirajući taj stav, Foley je u intervjuu “Nedjeljnom Vjesniku” rekao: “SAD jako dugo podržava rad Haaškoga suda i svih njegovih tužitelja, jako smo dugo zainteresirani za to pitanje i mislim da imamo pravo sami procijeniti surađuje li neka zemlja i čini li sve napore u suradnji. Naša ocjena je da to Hrvatska čini. Pomno smo promatrali rad radne skupine pod vodstvom policije, koju je uspostavila premijerka. Ta skupina je napravila vrlo konkretne stvari u istrazi bez ostatka.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*