Amerika obilježava 10. godišnjicu terorističkih napada

Deset godina nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Amerikanci obilježavaju neviđenu tragediju koja je duboko promijenila njihovu zemlju. U New Yorku će uz pojačane mjere sigurnosti predsjednik Barack Obama tijekom jutra sa svojim predhodnikom Georgeom W. Bushom nazočiti svečanosti u počast 3.000 ubijenih u napadima.

Svečanost će se kao i svake godine odvijati blizu mjesta na trgu na Nultoj točci gdje se gradi spomen obilježje veličine tri hektara, posvećeno svim poginulima na taj dan u New Yorku, Pentagonu i u Pennsylvaniji u nazočnosti obitelji i prvi puta nakon što je šefa AL Qaida Osamu bin Ladena američki specijalni vod ubio 2. svibnja ove godine.

Imena poginulih će biti pročitana a minutama šutnje bit će obilježena vremena kada su dva zrakoplova udarila u tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra 2001. u New Yorku te kad su pali, kao i točno vrijeme napada na Pentagon u Washingtonu i pada zrakoplov u Shanksvilleu u Pennsylvaniji. Obama će zatim otići u Shanksville i Pentagon, a zatim na koncert u Kennedy Center u Washingtonu.

Još je nekoliko svečanosti predviđeno u New Yorku, među kojima i u katedrali St. Patrick za 343 vatrogasca poginula tog dana i jedna na US Openu. Molitve, skupovi i koncerti počeli su već u subotu uz svečanost u Shanksvilleu u nazočnosti dvojice bivših predsjednika Georgea W. Busha i Billa Clintona.

U nedjelju će uz brojne komemoracije zemlja na jedan dan zaboraviti duboke političke podijeljenosti, gospodarsku krizu i nezaposlenost višu od 9 posto.

Obama je rekao svojim savjetnicima za nacionalnu sigurnost da prate svaku informaciju o mogućoj prijetnji te zatražio od njih povećanu budnost za vrijeme 10. godišnjice napada Al Qaida na ciljeve u SAD-u, objavila je u subotu Bijela kuća.

U deset godina rata u Iraku i Afganistanu poginulo je više od 6.200 Amerikanaca. Ovog tjedna je The New York Times pokušao izraditi financijsku bilancu tih deset godina i naveo miljarde dolara za sigurnost tijekom ratova, ali i gospodarski utjecaj napada uz ljudske živote.

Al Qaida je potrošila oko 500.000 dolara za uništenja Svjetskog trgovačkog centra i napad na Pentagon, a Sjedinjene Države 3.300 milijardi dolara, od kojih polovicu za financiranje troškova rata, navodi taj dnevni list koji zaključuje da se radi o petini nacionalnog duga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*